Семинар во природа за почетници на тема Фукија Џутсу

Posted on Categories Почетна

fc4df1f9-4c04-4d99-a762-607294257b03.JPGНа 09 декември (недела), Нинџутсу Сојузот Буџинкан Македонија ќе одржи
семинар во природа на тема Фукија Џутсу (Вештина на користење дувалка
за стрелки).
На семинарот ќе се обработуваат разни техники со фукија, а ќе се
запознаеме и со историјата и намената на ова оружје кое било користено
од страна на нинџа воините од школата Тогакуре рју.
Семинарот е предвиден само за учениците од почетната група односно за оние кои досега не вежбале Фукија Џутсу.
Секој учесник добива фукија (дувалка), стрелки и сертификат за помината основна обука за споменатата вештина.
 
Тема: Фукија Џутсу

Ден: 09 декември, 2007 година

Место: Јоевска Маала (Липац)

Програма:    08.00 часот – поаѓање од Скопје
                     09.00 часот – пристигнување
                     10.00 -15.00 часот – теоретски и практичен дел
                     16.00 ручек
                     16.30 враќање назад

Цена: 1.200 денари – во цената е вклучено: семинарска такса, превоз, сертификат + Фукија и Стрелки

Пријавете се на време на е-маил или во доџо.
Семинарот ќе се одржи без разлика на временските услови.

Успешно одржан семинарот со Филип Бартош

Posted on Categories Почетна

aa435d01-34e3-485f-908f-f1e1e14c0948.jpgВо позитивна и работна атмосфера, викендов во Скопје се одржа
најавениот нинџутсу семинар со чешкиот мајстор Филип Бартош (10 дан).
Семинарот беше организиран од страна на Нинџутсу Сојузот Буџинкан
Македонија, на тема Кукишинден Рју.
На семинарот се вежбаа катите од првите три нивоа на школата Кукишинден
Рју, според деншото кое Филип Бартош Шихан го добил од неговиот
јапонски учител Тетсуџи Ишизука, но не изостана и тренингот со оружје.
Така, со ханбо се вежбаа катите од првото ниво на Кукишинден Рју, а
потоа се повторуваа основните техники со меч од споменатата буџинкан
школа.
Мора да се истакне дека тренингот се одвиваше на многу високо ниво,
техниките беа доста сложени, а се вежбаше без одмор во текот на двата
дена. Но, и покрај големиот напор, видливо беше расположението и
задоволството на сите наши членови кои учествуваа на настанот.
Последниот ден, семинарот беше продолжен за уште еден час, по што
учениците на Буџинкан Македонија имаа можност да поставуваат прашања во
врска со искуството на Филип Бартош во Јапонија.
На крајот, чешкиот Шихан истакна дека е презадоволен од квалитетот на
работата во Буџинкан Македонија и ни даде огромна подршка да продолжиме
со нашата работа на ист начин како и досега. Исто така, тој вети дека
при неговото следно заминување во Јапонија, веднаш ќе ги информира
јапонските шихани за квалитетната работа во нашето доџо.
Слободното време во текот на доцните вечерни часови беше искористено за
дружење во скопските ресторани и кафулиња, а шиханот имаше можност да
се увери во квалитетот на македонската храна, а пред се, на
македонското пиво, бидејќи како и сите Чеси, и тој се покажа како голем
љубител на „златната капка„. Во долгите разговори во врска со нашата
вештина, Филип Бартош и учителот на Буџинкан Македонија заклучија дека
на организацијата Буџинкан Доџо и претстојува уште подобра иднина и
дека најважно од се е редовниот тренинг, а не ширењето гласини наоколу
за тоа „кој има добар таиџутсу, а кој лош“.
Следниот семинар со Филип Бартош се закажа за 2009 година.
Filip, see you again in 2009.

Неделен хомбу тренинг

Posted on Categories Почетна

Ве информираме дека во недела (18.11.2007), во Хомбу Доџо ќе се одржи неделен тренинг на тема Кихон Ката Таиџутсу.
Тренингот ќе послужи како загревање пред претстојниот семинар со шихан
Филип Бартош, следната недела. Бидејќи ќе се работат основни техники,
ги охрабруваме почетниците да присуствуваат.
Тренингот почнува во 11.00 и ќе трае до 15.00 часот, а цената изнесува
само 100 денари. Како што знаете, тие средства се користат за плаќање
на дополнителниот термин (за просторот).

Принова во Буџинкан Македонија

Posted on Categories Почетна

Со голема радост ги известуваме нашите членови и пријатели дека семпаи Н.Д., вчера роди прекрасно женско бебенце.
Ете, и тоа се случи во историјата на Буџинкан Доџо, еден член редовно
да вежба цели девет месеци за време на бременоста, речиси до последниот
ден пред породувањето. 
Одиме напред…

Ново признание за соке Масааки Хатсуми

Posted on Categories Почетна

82fb84a5-b7ab-4e7e-b833-1465ca944d1d.jpgЕдна убава вест ни пристигна од Хомбу Доџо-то од Јапонија.
Имено, според весникот „News week“, кој излегува еднаш неделно како
додаток во најтиражниот јапонски дневен весник, учителот на
организацијата Буџинкан Доџо, соке Масааки Хатсуми, е прогласен за еден
од најпочитуваните јапонци во светот. Тоа се должи и на фактот што од
јапонското царско семејство, тој е прогласен за живо културно
наследство на Јапонија.
Му честитаме на оваа ласкава титула.

*****************************************************************

Добивме известување од серверот каде што е хостирана нашата
веб-страница дека поради надградување на истиот, во следните неколку
недели ќе има краткотрајни прекини во работата.
Ви благодариме на разбирањето.

Инструкторот на Буџинкан Македонија на Таки Шугјо

Posted on Categories Почетна

Овогодинешното Таки Шугјо (духовно прочистување), инструкторот на Буџинкан Македонија, Игор Довезенски, ќе го одржи на Колешинските водопади во струмичкото село Колешино.

In memoriam – Тоше Проески

Posted on Categories Почетна

316fcb88-1b35-4d0d-87ea-e87de6d56aaa.jpgПоследен поздрав до човекот што од времето на Александар Македонски, за
жал, единствен успеал целосно да го обедини македонскиот народ.

Во неколку интервјуа ја имаше искажано љубовта кон боречките вештини, а
во еден од неговите спотови дури и се бореше против нинџа (куноичи).

Полн со љубов за сите. Храбар, ведар и без очи кои параноично гледаат
околу себе непријатели, кодоши и заговори. Совршена личност. Да, тој го
достигна нивото на Татсуџин (комплетно човечко суштество).

Господ секогаш ги зема најдобрите за себе…

Меѓународен нинџутсу семинар во Македонија !!!

Posted on Categories Почетна

5317c4bc-ee17-4953-82a5-25b5b2f3efd7.jpgШколото за борбени вештини Пат кон Сонцето (Хомбу Доџо)
                                 и
Буџинкан Македонија ви најавуваат:

Меѓународен нинџутсу семинар на тема:

„Кукишинден Рју“ со чешкиот мајстор Филип Бартош шихан 10 Дан

Филип Бартош е личен ученик на јапонските учители Сомеја и Ишизука  (15
Дан Менкјо Каиден), а истовремено е личен ученик и на соке Масааки
Хатсуми.
Филип Бартош два пати годишно го посетува Хомбу Доџо-то во Јапонија
каде што вежба со неговите учители и со најдобрите топ инструктори во
Хомбу.
 
Ги покануваме сите вљубеници во боречките вештини да присуствуваат на
семинарот и да научат повеќе за една од најстарите вештини во Јапонија.
Семинарот е отворен за сите – без разлика на нивото на знаење, или,
пак, на стилот.
Ова е можност за сите да го зголемиме нашето знаење за вештината која со векови била мистерија дури и за самите Јапонци.
 
Време: 24 и 25 ноември, 2007 год

Распоред:          Сабота                                                       Недела 

                10.00 до 13.00 тренинг                             10.00 до 13.00 тренинг
                13.00 до 15.00 ручек-одмор                     13.00 до 15.00 ручек-одмор
                15.00 до 18.00 тренинг                             15.00 до 18.00 тренинг

Место: Хомбу доџо Пат кон Сонцето – Скопје – Македонија
Опрема: Ханбо, Бокен, Танто (само дрвени оружја се дозволени)
Цена: 50 евра семинарска такса, за уплата до 1 ноември, потоа 60 евра

Успешно одржан семинарот Какуши Буки

Posted on Categories Почетна

80c7601a-2576-4962-98b5-86963235b2dc.jpgВо организација на Нинџутсу Сојузот Буџинкан Македонија, во неделата
(30.09.2007) се одржа семинар во природа на тема Какуши Буки, на кој,
учесниците подробно можеа да научат за скриените нинџа оружја од
школата Тогакуре рју Нинџутсу.
На почетокот на семинарот, учениците имаа можност да се запознаат со
историјата, потеклото и условите за ракување со сенбан шурикен и со
шуко (метални канџи). Потоа се пристапи кон изучување и примена на
техниките со сенбан шурикен (сенбан наге). Покрај основните техники,
учесниците имаа можност да ги испробат и напредните начини на фрлање,
по што увидоа дека треба многу тренинг и пот за да се постигне целта.
По ова, се вежбаше фрлање на бо шурикени, кои важаат за оружје кое бара
доста време и внимание за да се совлада ракувањето со него. Секој
ученик доби на подарок по три бо шурикена, како сеќавање на семинарот.
Потоа се вежбаа основните техники со шуко, а учениците буквално се воодушевија од можностите на ова необично нинџа оружје.
Слободното време кое остана беше искористено за гаѓање со лак и стрела и запознавање со вештината јуми ја џутсу.
На крајот, семинарот се „затвори“ со традиционалното селско гравче,
компир манџа со кумановски суџук и неизбежната шопска салата.

Нови кју степени во Буџинкан Македонија

Posted on Categories Почетна

Во свечена и опуштена атмосфера, на вчерашниот тренинг во Пат кон Сонцето Хомбу Доџо, беа промовирани три нови кју степени.
Имено, тројца наши членови, по шест месечно редовно вежбање, успешно
положија за девети кју. Станува збор за учениците Марко О., Марјан П. и
Зоран Т., кои со својот труд и залагање успешно ги совладаа техниките
потребни за да се помине првиот и најтешкиот „километар“ од вештината
нинџутсу.
Истовремено, Нела Д. и Марко О., добија пофалници кои се доделуваат за
трудољубивост, трпение, редовност на тренинзи и семинари и севкупно
залагање во клубот.
На сите гореспоменати од се срце им честитаме и им посакуваме понатамошен успех во животот.
Ако со секој нов ден сме подобри од претходниот, сме постигнале голем успех!