Уште еден „Генин“ во Буџинкан Македонија

Posted on Categories Почетна

На последниот час пред почетокот на корона пандемијата во март, 2020-тата година, семпаи Владимир Антовски го доби признанието „Генин“, при што не успеавме ниту да напишеме извештај за неговото достигнување, бидејќи бевме затечени со новата ситуација приморани да ги затвориме вратите на нашето Доџо.

Меѓутоа, овој пат сме сосема присебни и со големо задоволство сакаме да Ве информираме дека семпаи Благица Божиновска е четвртиот член на Буџинкан Македонија, што се здобил со признанието „Генин“.

Инаку, како посетување, бронзените медали „Генин“ се доделуваат после десет години редовно и посветено вежбање во „Пат кон Сонцето“, како признание за залагањето и лојалноста кон доџото, соборците и учителот.

На новиот „Генин“ му посакуваме уште долги години членување во „Пат кон Сонцето“, храбро чекорење по Патот, се до добивањето на златниот „Џонин“ медал.

Одржан Тоами (Нинџа мрежа) семинарот

Posted on Categories Почетна

Дванаесет Воини на Буџинкан Македонија во неделата ги вежбаа тајните на борба со Тоами. Семинарот се одржа во дворот на Хомбу Доџото на „Пат кон Сонцето“

При фантастични временски услови, нашите членови имаа можност да ги повторат техниките со ова необично нинџа орудие, додека тие кои за прв пат земаа учество на овој настан, со задоволство се запознаа со „мрежата“.

На крајот, сите учесници едногласно искажаа поддршка за секој следен Тоами семинар, бидејќи според нив – техниките се крајно забавни и корисни.

Семинар за лак и стрела (Јуми Ја)

Posted on Categories Почетна

Во дворот на Хомбу Доџото на Организацијата „Пат кон Сонцето“, во саботата се одржа семинар за гаѓање со лак и стрела (Јуми Ја).

На настанот учествуваа десетмина членови на Буџинкан Македонија, кои ги изучуваа вештините на употреба на Јуми Ја од школата Тогакуре рју. Техниките се увежбуваа на самоделски лак (Маруки Јуми), краток нинџа лак (Ханкју), како и на турски лак, со цел да се воочат и совладат разликите на орудијата.

Се гаѓаше од четири различни положби на телото, во мета одалечена десетина метри.

Веќе за следниот семинар, најавено е гаѓање со нови ханкју-лакови кои ќе бидат со далеку подобри перфоманси од сегашниве.

Семинар за Оно (самурајска воена секира)

Posted on Categories Почетна

Еден ден по одржувањето на семинарот за борба со Отсучи, се одржа и семинар за борба со голема воена секира.

Освен неколкумината Семпаи, на настанот учествуваа и децата на учителот Довезенски кои со својата волја докрај ги „истуркаа“ сите техники кои беа предвидени за неделниот семинар.

За две недели закажани се два нови настани: борба со нинџа мрежа (тоами), како и гаѓање со лак и стрела (јуми ја).

Одржан семинарот за борба со големиот самурајски чекан - Отсучи

Posted on Categories Почетна

Во јапонската градина во Хомбу Доџото на Организацијата „Пат кон Сонцето“, во саботата се одржа семинар за борба со голем самурајски чекан – Отсучи.

На настанот учествуваа неколкумина постари ученици (семпаи) на Буџинкан Македонија кои го усовршуваа веќе стекнатото знаење од школата Шинден Фудо рју Дакентаиџутсу.

Семинарот за борба со Отсучи ќе продолжи и понатаму да се одржува, бидејќи освен пренесувањето на традицијата, одлично влијае и врз кондиционирањето на телото на Воините од нашето Доџо.

Силата на Јари XII - семинар за борба со копје

Posted on Categories Почетна

Дванаесетиот семинар за борба со копје, познат под името „Силата на Јари“ се одржа во неделата во дворот на Хомбу Доџото на Организацијата „Пат кон Сонцето“.

Како и секоја година, настанот беше привлечен за десетина членови на Буџинкан Македонија, кои цела година со нетрпение очекуваат да научат некоја нова тајна за борба со самурајско копје.

По завршувањето на семинарот, сите учесници го искажаа своето задоволство од учеството и уште веднаш го најавија присуството за следната година.

Семинар за Шурикени во Хомбу

Posted on Categories Почетна

Минатата сабота, во Хомбу Доџото на „Пат кон Сонцето“ се одржа семинар за фрлање Шурикени. Како и секојпат, овој настан ги привлече вљубениците на ова средновековно јапонско проектилно оружје, кои со големо задоволство ги совладуваа техниките предадени од страна на инструкторот Довезенски.

Слободното време беше искористено за разни друштвени игри, како и за мини фудбалски мундијал меѓу учесниците на семинарот.

Вечерта до доцна во ноќта се седеше и разговараше покрај каминот во Хомбу-то.