Одржан семинар за Нагината

Posted on Categories Почетна

Дворот на Хомбу во неделата што измина ечеше од извиците на Воините на Буџинкан Македонија. Настанот што ги привлече да дојдат и да уживаат во знаењето на учителот Игор Довезенски беше вештината на борење со нагината.

Инаку, ова средновековно оружје, кое се состои од сечиво прикачено на долг стап во минатото било едно од омилените самурајски оружја за војување на бојните полиња.

Членовите на Буџинкан Македонија редовно, барем два пати годишно, ги изучуваат и повторуваат техниките со Нагината кои се навистина атрактивни за око.

Покрај вежбањето, мора да се спомене и одличното дружење кое секогаш е дел од семинарите организирани во стожерот (Хомбу Доџо) на организацијата „Пат кон Сонцето“.

Иаиџутсу / Кенџутсу семинар во Хомбу

Posted on Categories Почетна

Во Хомбу Доџото на Организацијата „Пат кон Сонцето“, во саботата се одржа семинар за ракување со јапонски меч – катана.

Учесниците имаа можност да научат нови, но и да ги повторат старите Иаиџутсу (брзо извлекување и симултано сечење) техники.

Настанот започна со кратко претставување на школата која што беше тема на семинарот, а потоа се вежбаа сите сегменти од Деншото, како што се Камае, Чибуруи, Ното, Кири и Ката.

Учениците на Игор Довезенски како и секогаш вредно вежбаа, а нивната техника од семинар на семинар станува се подобра и подобра, што е само показател за нивната посветеност.

Фантастичен успех на тринаесетиот „Летен Нинџа Камп“

Posted on Categories Почетна

И покрај строгите правила наметнати поради ковид пандемијата, летниот нинџа камп на Буџинкан Македонија помина во најдобар ред и во одлична работна атмосфера.

Оваа година темите за изучување беа Шинден Фудо рју Џутаиџутсу (чуден гата), како и Кусаригамаџутсу.

Нема зборови да се опише возбудата која што учесниците на настанот ја чувствуваа за време на тренинзите водени од учителот Игор Довезенски, со помош на својот ученик Марко Опачиќ.

За следната година шиханот Довезенски ги најави темите Дакентаиџутсу и Боџутсу од школата Кукишинден рју ХаппоБикен.

Се нетрпение Ве очекуваме!

Успешно одржан четвриот летен “Детски Нинџа Камп“

Posted on Categories Почетна

Четвриот летен “Детски Нинџа Камп“, што се одржа во периодот од 28 јули до 3 август, беше одлично освежување за најмладите вежбачи на Буџинкан Македонија,после едногодишната камперска пауза предизвикана поради ковид пандемијата.

Со почитување на сите протоколи, дечињата уживаа во пребогатите секојдневни активности кои секогаш се дел од овој фанстастичен настан.

Презадоволни беа и родителите, кои го истакнаа своето задоволство од грижата и едукацијата на нивните деца, а сите овие пофалби ни се само мотив повеќе да ја продолжиме оваа успешна приказна.

Се гледаме повторно во 2022 година.