Гјокко рју / Кото рју - Камае, Тсуки, Уке, Кери семинар

Posted on Categories Почетна

Дождот што паѓаше во текот на вчерашниот ден, направи уште попријатна атмосфера за време на семинарот што се одржа во скопското доџо на Буџинкан Македонија.

Учесниците имаа можност да ги вежбаат основните положби на телото, како и ударите и блоковите од школите Гјокко рју Косшиџутсу и Кото рју Коппоџутсу.

Веќе од следниот викенд, се отвора новата сезона во Хомбу Доџото на Организацијата „Пат кон Сонцето“, а за две недели закажан е првиот семинар за 2022-ра, во овој храм на јапонските класични борбени вештини.

Одржан десеттиот „Детски Нинџа Маратон“

Posted on Categories Почетна

Десеттиот и воедно последен „Детски Нинџа Маратон“, се одржа вчера во скопското доџо на Буџинкан Македонија. На програмата беа неколку техники за самоодбрана, како и техники за бешумно движење.

Со овој семинар, се затвора циклусот на зимски детски маратони, а веќе од следната зима, планиран е нов настан со наслов „Детски Нинџа Самит“, при што освен нинџутсу техники, децата ќе се забавуваат со многу забавни игри и лотарии.

Буџинкан Македонија во „Манџа“ на Канал 5

Posted on Categories Почетна

Втората сезона на кулинарското шоу „Манџа“ веќе се крчка во студиото на Канал 5, а во првата епизода ќе ги гледате семпаи Сања и шидоши хо Владимир, кои ќе ги претставуваат боите на Буџинкан Македонија.

Се очекува снимањата и постпродукцијата да завршат за отприлика еден месец,  а тогаш ќе имате можност да го проследите нашето гостување во емисијата. Ќе видите неколку техники за самоодбрана, а ќе дознаете нешто и за нинџа-диетата која ја практикуваме.

Иако се трудиме да ги избегнуваме гостувањата во телевизиските емисии и шоуа, не можевме да ја одбиеме поканата на шармантниот Кирил Трајковски Максим, бидејќи еден краток период актерот и водител вежбаше во нашето Доџо, а кај нас важи максимата: еднаш пријател на Доџото – засекогаш пријател на Доџото.