Инструкторот Довезенски на семинар кај легендарниот боречки уметник Марио Тополшек

Posted on Categories Почетна

Инструкторот на Буџинкан Македонија, Игор Довезенски, заедно со својот ученик и член на Даито рју Македонија, Ангел Миланов, викендов учестуваа на семинар воден од легендарниот балкански боречки уметник – Марио Тополшек. Настанот се одржа во Белград, Република Србија, а на него учествуваа над 80 луѓе.

Сите кои се родени во седумдесетите години на минатиот век, многу добро се сеќаваат на мајсторот Тополшек. Тој е роден 1942 година во Загреб, а на јавноста најмногу и е познат како човекот кој од Окинава во Европа го донесе силниот стил на Карате – Уечи рју.
Марио Тополшек исто така е еден од одговорните за почетоците на кинеските вештини Чи Гонг и Таи Чи Чуан на балкансите простори. Секако, неизбежен е фактот и дека тој е еден од првите автори на книги за боречки вештини на Балканот, како и првиот автор кои напиша книга за нинџутсу во поранешна Југославија.
Основач е на Европската Уечи рју Карате Федерација, како и на Интернационалната Таичигонг Академија со седиште во Прага (Чешка Република).

Токму поради сите овие заслуги, но најмногу поради книгите со кои растел во детството и оставиле силен печат, Довезенски отпатува за Белград и како единствен странец на семинарот го испочитува човекот кој врежа неизбришлива  трага во развојот на многу генерации Будоки родени во тоа време. При разделбата, Тополшек му ја подари на Довезенски својата последна напишана книга.

Уште да напоменеме дека за време на семинарот Тополшек предаваше разни техники на дишење, на стимулирање на енергијата преку разни движења, потоа начини на канализирање на енергијата, како и техники на акупресура.
Сетоа тоа знаење ќе биде искористено и засекогаш сочувано како нешто вредно кое треба и понатаму да се пренесува на генерациите кои доаѓаат.

Одржан семинарот „Одбрана од напад со нож“

Posted on Categories Почетна

Вчера се одржа семинарот насловен како „Одбрана од напад со нож“, при што учество земаа 12 членови на Буџинкан Македонија.

После минатомесечниот семинар за борење во ситуација кога двајцата опоненти поседуваат исто оружје, неминовно беше да се одржи и овој – кога жртвата е голорака.

За време на настанот се вежбаше самоодбрана од разни ситуации, како што се напади со нож од различни правци, како и техники кога противникот се заканува со ова опасно оружје држејќи го потпрено и подготвено на некој дел од нашето тело.

На крајот од настанот учениците на Буџинкан Македонија дојдоа до заклучок дека ваквите семинари за самоодбрана при напад со нож треба што почесто да се одржуваат, токму поради потребата и опасноста што ја носи денешницата.

Одржан првиот „Детски Нинџа Маратон“

Posted on Categories Почетна

Завчера во доџото на Буџинкан Македонија во организација на секцијата „Нинџа Клинци“ се одржа првиот детски нинџа маратон.

Овој настан редовно ќе се повторува еднаш месечно во текот на зимските месеци (ноември, декември, јануари и февруари), при што најмладите наши вежбачи од двете групи ќе можат да се дружат меѓу себе преку тренинг и преку забава.
Самиот настан е замислен да трае пет саати, а дечињата ќе ги подучуваат неколку инструктори на Буџинкан Македонија, кои покрај боречки, ќе им предаваат и некои други јапонски вештини, како што се оригами, чадо, шодо, итн.

На првиот „Детски Нинџа Маратон“, учество земаа шидоши хо Марко Опачиќ кој предаваше техники за самоодбрана за деца, потоа шидоши Игор Довезенски, кој ги подучуваше Таихенџутсу, потоа семпаи Таки Гаковски кој предаваше за Оригами, како  и кохаи Сања Симонова и кохаи Филип Трајановски кои беа во улога на асистенти.

Следниот маратон ќе се одржи во текот на месецот јануари.

Супер успешна едиција на уште еден „Шиноби Таисо“

Posted on Categories Почетна

Членовите на нашето доџо, како и некои наши пријатели кои имаат желба да научат како да си помогнат себе си и да им помогнат на другите, учествуваа на денешната нова едиција на Шиноби Таисо.

Инструкторот Игор Довезенски токму така го најави овој семинар, бидејќи покрај основните техники од Џунан Таисо, за прв пат јавно демонстрираше и техники од Ки Ундо (третото ниво на Шиноби Таисо).

Учесниците  имаа можност да го зголемат своето знаење од областа на акупунктурните точки, јапонската масажа, како и од манипулциите на скелетот со цел да ги корегираат неправилностите настанати при неправилното држење на телото.
Покрај ова се повторија и веќе добро познатите вежби за враќање на рамнотежата во мускулите.

Ова беше уште еден преубав ден исполнет со многу љубов, знаење и позитивна атмосфера во доџото.