Нихон но Канкаку

Posted on Categories Почетна

После секое патување во Земјата на Изгрејсонцето, по враќањето дома во Македонија, учителот Игор Довезенски го организира традиционалниот семинар Нихон но Канкаку (Чувствата од Јапонија), при што пренесува дел од знаењето насобрано преку тренинзите со јапонските учители.

Неделава што измина, помина токму во знакот на овој семинар, при што учесниците имаа можност да извежбат голем број разновидни техники научени за време на последното патување.

Покрај одличната амтсфера, видлива беше и желбата за жесток тренинг кај учениците на Буџинкан Македонија.

До крајот на летото, останува уште најважниот настан во текот на годината – Летниот Нинџа Камп.

Учителот Довезенски повторно во Јапонија

Posted on Categories Почетна

По неколкугодишна пауза предизвикана поради ковид-пандемијата и забраните за патување, учителот на Буџинкан Македонија – Игор Довезенски, заедно со својот син Петар, ги посетија јапонските учители и вежбаа во стожерот на Буџинкан во градот Нода.

Работната посета беше реализирана во периодот од 11 до 27 јуни, а освен многубројните тренинзи во Хомбу Доџото, беа остварени и многу важни средби и разговори со новите наследници на школите кои се изучуваат во Буџинкан.

За време на посетата, Игор и Петар Довезенски го освежија и надополнија своето знаење вежбајќи со учителите Тоширо Нагато, Јукио Ногучи, Хироши Нагасе, Исаму Шираиши, Тетсуџи Ишизука, Ватару Тезука и други. Речиси на сите тренинзи во Хомбу Доџото, Игор Довезенски имаше улога на Уке (личност што ја прима техниката односно што помага на учителот да ја покаже и предаде).

Малкуто слободно време што го имаа, Довезенски го искористија за посета на храмовите поврзани со создавањето на некои класични боречки вештини, како и на посета и чистење на гробовите на основачите на Теншин Шоден Катори Шинто рју и Оно ха Итто рју.