Tai Kai Macedonia 2008 / Таи Каи Македонија 2008

Posted on Categories Почетна

a313ec49-94e4-4152-ba2e-2a41000b826c.jpg

Bujinkan ninjutsu club Taiyou e no Michi (Pat kon Sonceto) announce:

Tai Kai ninjutsu seminar in Macedonia on theme:

Defence from knife and risky situations with the American ninjutsu grand master Edvard H. Martin known as Papa San(15th Dan).

Ed Martin Papa San sensei is one of the oldest students of Masaaki Hatsumi.

Although he is in his seventh decade he remains
active, and each year returns to Japan Hombu Dojo to practice with his
teacher. Because he is the oldest student in Bujinkan Dojo, soke
Hatsumi call him Papa San (father).

We invite you to take participation and learn more about one of the oldest art in Japan which was a mistery even for the Japanese.

The seminar is open for everyone regardless on what level is your knowledge.

This is maybe the only chance to meet, and to learn from the man whose high potential and energy has motivated number of  practitioners of martial arts from all around the world.

Be part of the history of Bujinkan Dojo.

Date: 17 – 18 May, 2008 year

Timetable:

   Saturday                                                              Sunday

10.00 – 13.00 training                            10.00 – 13.00 training

13.00 – 15.00 break                                13.00 – 15.00 break

15.00 – 18.00 training                             15.00 – 18.00 training

 Place: Dojo Taiyou e no Michi – Skopje – Macedonia

 Equipment: Hanbo, Boken, Tanto (only wooden are allowed)

Seminar tax:        50 euros until 01.05.2008

                               60 euros after 01.05.2008

 Informations: daito_macedonia@yahoo.com

Papa San web page: http://www.pennsylvaniabujinkan.com/

Papa san biography: http://www.pennsylvaniabujinkan.com/Ed/Sensi.htm


**********************************************************

Школото за борбени вештини Пат кон Сонцето ви најавува:

Таи Каи нинџутсу семинар во Македонија на тема:
 

Одбрана од нож и ризични ситуации со големиот американски нинџутсу мајстор Едвард Х. Мартин попознат како Папа Сан (15 Дан).

           Ед Мартин Папа Сан сенсеи е еден од најстарите ученици на
соке Масааки Хатсуми. Иако навлезен во 70-тите години од својот животен
век, тој се уште е активен вежбач и секоја година редовно го посетува
Хонбу Доџо-то во Јапонија со цел да учи и тренира со својот учител.
Бидејќи тој е најстариот член на Буџинкан Доџо, соке Хатсуми од милост
му се обраќа со Папа Сан (татко).

       Ги покануваме сите заљубеници во боречките вештини да
присуствуваат на овој несекојдневен настан и да научат повеќе за една
од најстарите вештини на Јапонија. Семинарот е отворен за сите-без
разлика на нивото на знаење, или, пак, на стилот. Ова е можност сите да
научиме малку повеќе за вештината која со векови била мистерија дури и
за самите Јапонци.

       Ова е можеби последна шанса за сите нас, да се запознаеме и да
учиме од човекот чија што огромна енергија е инспирација за многу млади
практичари на боречките вештини од целиот свет.

Не пропуштајте да бидете дел од историјата на Буџинкан Доџо.

Време: 17 и 18 мај, 2008 год.

Распоред:

          Сабота                                                  Недела

10.00 до 13.00 тренинг                         10.00 до 13.00 тренинг

13.00 до 15.00 пауза за ручек             13.00 до 15.00 пауза за ручек
       
15.00 до 18.00 тренинг                         15.00 до 18.00 тренинг

Место: доџо Пат кон Сонцето – Скопје – Македонија

Опрема: Ханбо, Бокен, Танто (само дрвени оружја се дозволени)

Цена: 50 евра семинарска такса до 01.05.2008, потоа 60 евра

Информации: daito_macedonia@yahoo.com

Веб страницата на Папа Сан: http://www.pennsylvaniabujinkan.com/

Уште еден успешен семинар во природа

Posted on Categories Почетна

4f2a8914-af38-4d7e-a601-2835b127dabb.jpgНинџутсу Сојузот Буџинкан Македонија, вчера одржа уште еден успешен
семинар во природа на тема Укеми Гата Таихенџутсу (вештина на паѓање) и
Атеми но Танрен (зајакнување на ударните површини).
Семинарот се одржа на врвот на планината Липац, до каде што учениците
се искачија со полна „борбена“ опрема за релативно кратко време, што
зборува дека се работи за група која веќе има завидни психофизички
способности.
По искачувањето, учесниците беа вчудоневидени од убавината на Липац и
од неверојатниот пејсаж на околината. На врвот беше рамно, со расфрлани
огромни карпи наоколу, а тревата беше послана со разновидни билки и
цвеќиња, кои уште повеќе ја надополнуваа сликата. Од друга страна, од
врвот се гледаа сите околни ридови, кои пак, од таа висина изгледаа
рамни како тепсија, иако знаеме дека се терасесто поставени.
Тренингот започна со изведување на техники на паѓање, кои најпрвин се
работеа без партнер, а потоа истите се изведуваа преку Наге Ваза и
Гјаку Ваза.
Вториот дел на тренингот беше посветен на зајакнување на ударните
површини на телото, за што помогнаа околните дрвја и карпи, во кои
учесниците „немилосрдно“ удираа со делови од рацете и нозете.
Спуштањето низ планината беше исто толку интересно, бидејќи беше
избрана најстрмната страна на Липац, а малку подоле наидовме на стари
напуштени куќи од 18 и 19 век.

**********************************************************

Ве известуваме дека во текот на месецот мај, нема да се одржуваат
неделни семинари во природа, поради големиот семинар со шиханот Папа
Сан.
Сепак, ќе продолжиме со неделните тренинзи во доџо, а темата на истите ќе ви биде соопштувана за време на редовните тренинзи.

Семинар во природа – Укеми Гата Таихенџутсу и Атеми но Танрен

Posted on Categories Почетна

bee50769-3ee2-4bda-8f38-f022baa567ba.jpgНа 20 април (недела), Нинџутсу Сојузот Буџинкан Македонија ќе одржи
семинар во природа на тема Укеми Гата Таихенџутсу (вештина на паѓање) и
Атеми но Танрен (зајакнување на ударните површини).
Семинарот ќе се одржи на врвот на планината Липац, а дотаму ќе се
искачиме со комплетна опрема за во природа спакувана во ранци, со цел,
големата тежина да допринесе за подобрување на кондицијата (што значи,
колку потешко-толку подобро).

Тема: Укеми Гата Таихенџутсу и Атеми но Танрен

Ден: 20 април, 2008 година

Место: Ајдучки Кладенац

Програма:    08.00 часот – поаѓање од Скопје
                     09.00 часот – пристигнување
                     10.30 -16.00 часот – теоретски и практичен дел
                     16.30 враќање назад

Цена: 1.000 денари – во цената е вклучено: семинарска такса и превоз

Семинарот ќе се одржи без разлика на временските услови.

Успешно одржан семинарот на Пелистер

Posted on Categories Почетна

05052c45-159c-4eaf-bc21-aef739034b12.jpgВо организација на Нинџутсу Сојузот Буџинкан Македонија, а во чест на
едногодишнината од формирањето на битолската секција на Школото за
борбени вештини – Пат кон Сонцето, вчера на една од падините на
планината Пелистер се одржа семинар на тема Шинкен Гата Таиџутсу.
На семинарот се обработија различни ситуации на реална голорака
самоодбрана, а на крајот, се вежбаа и неколку техники со меч (кен
џутсу) и со стап (ханбо џутсу).
Семинарот помина во одлична атмосфера, за што се погрижија членовите на
битолското доџо, но и учениците на Хомбу Доџо-то, кои дојдоа во голем
број со цел да им укажат чест на домаќините.
Што друго да се каже и како може да се доживее еден ваков настан, на
кој 17 луѓе, сите со една цел во срцето, за самоусовршување, се дружеа
неколку часа. Кога на едно место, ќе се соберат толку воини  (со
искрено срце – сеишин), сеќавањата остануваат врежани во меморијата
засекогаш.

п.с. Фотографии од семинарот во „Фотогалерија“ и колаж фотка во  „Семинари“

Семинар на Пелистер – една година од формирањето на битолската секција

Posted on Categories Почетна

По повод едногодишнината од отварањето на битолската секција на Школото
за борбени вештини – Пат кон Сонцето, Нинџутсу Сојузот Буџинкан
Македонија организира еднодневен семинар на тема:

Шинкен Гата Таиџутсу (Реални борбени апликации)

Локација: Некаде под врвот на Пелистер
Датум: 13 Април
Цена: 500 денари
Време:
– 07.00 поаѓање од Скопје
– 10.00 средба со членовите од Битола
– 10.15 искачување на Пелистер
– 13.00 тренинг
– 15.00 симнување

Семинарот е отворен за сите !