ХоЏутсу во Хомбу

Posted on Categories Почетна

Еден ден по семинарот за Лак и Стрела, на многу врнежливо време пропратено со силен дожд,  ветар и ниски температури, се одржа и семинарот за гаѓање со пушка (ХоЏутсу).
Целта на овој традиционален настан е да ги оживее позициите на телото и методите на пукање со самурајски пушки, меѓутоа  преку употреба на модерни воздушни.

Ниту студеното време, ниту тоа што постојано бевме натопени не ни го намалија духот и желбата за тренинг. Напротив, уживавме во преубавата глетка на природата, како и во прекрасното друштво на нашите членови.

Семинар за Лак и Стрела во природа

Posted on Categories Почетна

Во преубавата шума сместена во месноста Млака, во саботата се одржа традиционалниот ЈумиЈа семинар за гаѓање со Лак и Стрела.

Иако настанот е пред се организиран за учење на техники на користење јапонски Ханкју лак, учителот Игор Довезенски предава и бара од своите ученици да знаат да ги користат сите начини на гаѓање со разни видови азиски лакови кои во минатото се користеле од страна на различни народи.

За време на семинарот, Довезенски подучуваше техники на гаѓање со отомански, унгарски, како и јапонски самурајски и нинџа лак.

Вечерта после семинарот беше резервирана за предавање за историјата и традицијата на Јапонија, поткрепено со фотогафии кои учителот ги направил за време на своите патешествија низ Земјата на Изгрејсонцето.