По тринаесетти пат одржан „Силата на Јари“

Posted on Categories Почетна

Тринаесет години по ред долината и ридовите под Липац ечат од грмогласните извици на Воините на Буџинкан Македонија кои секој последен викенд во март се собираат во Хомбу Доџото со цел да ги усовршуваат своите техники за борба со копје (СоЏутсу).

Оваа година, семинарот се одржа на ивицата на шумата Млака, на ливада опкружена со многу столетни трепетликови дрвја, а на настанот учество земаа 20 членови на нашето Доџо.

Под водство на учителот Довезенски и со срдечна помош при предавањето од страна на неговиот помошник Марко Опачиќ, учесниците имаа можност да уживаат во велелепните СоЏутсу техники од школата Шинден Фудо рју Дакентаиџутсу.

За следната година очекуваме бројот на учесници уште повеќе да се зголеми и да го срушиме рекордот по бројност на легендарниот семинар „Силата на Јари“.

Шурикен семинар во дворот на Хомбу

Posted on Categories Почетна

Еднодневен семинар на тема ШурикенЏутсу се одржа во саботата во дворот на Хомбу Доџото на Организацијата „Пат кон Сонцето“.

Настанот оваа година привлече многу нови заинтересирани од почетничката група на Буџинкан Македонија, со што атмосферата беше уште повеличенствена.

Сите учесници покажаа солидни резултати, а кај некои од нив напредокот беше и повеќе од задоволителен, па така учителот Игор Довезенски на својот ученик Владимир Атновски му додели копија од Деншо (прирачник) за техниките на гаѓање со Шурикени.

Вечерта во Доџото се одржа презентација на видеото од школата Асајама Ичиден рју Таиџутсу, а потоа имаше и „нинџа кино“ односно учесниците уживаа во класичниот шиноби филм од осумдесетите „Моли за смрт/Pray for death“.