Одржано последното издание на семинарот „Харагеи“

Posted on Categories Почетна

Вчера во Хомбу Доџо-то на Организацијата „Пат кон Сонцето“ беше одржан последниот семинар под наслов „Харагеи“.

Како што шидоши Довезенски претходно најави, од следната година техниките за развивање на сетилата и на будноста на телото ќе се изучуваат во рамките на новиот настан кој ќе се одржува под името „Сеишин Теки Кјојо“ односно духовно усовршување на Воинот.

Иако вчерашниот семинар требаше да се одржи во природа поточно на ридот Еленац, сепак во последен момент одлуката беше сменета. Всушност, пред самиот старт, силниот ветер проследен со снежни врнежи беше толку ладен, што за кратко време ги смрзнуваше прстите и лицето. А за медитација, сепак е потребно барем малку подобри услови, за таа да биде успешна. Поради тоа, настанот беше префлен во Хомбу-то.

Дами и господа, се гледаме следната година на ново место и со нова тема на проучување со која ќе го продолжиме ова несекојдневно духовно истражување.

Харагеи V - Последно Издание

Posted on Categories Почетна

На 25 февруари ќе се одржи последниот семинар на тема „Харагеи“. Инструкторот Игор Довезенски одлучи дека пет години беа доволно за да неговите ученици се запознат со овие техники, а отсега тие ќе продолжат да се изучуваат преку друг семинар кој ќе биде ставен на листата од следната година.

Хара ( 腹 ) е јапонски збор за стомак, додека Геи ( 芸 ) означува уметност. Меѓутоа, во боречките вештини зад овој збор се крие комплетен принцип на внатрешна и надворешна комуникација преку самоспознавање и навремено откривање на промените кои се случуваат наоколу. Учителите за Зен, со векови наназад подучуваат дека дишењето со Хара (стомак) го чисти умот од секакви мисли и овозможува поглед длабоко во себе. Токму тоа согледување на внатрешните и на надворешните промени, се верува дека на воинот ќе му овозможи навреме да ја препознае опасноста и истовремено да реагира. Ваквиот тренинг за култивирање на внатрешната енергија, познатиот зен-монах Такуан Сохо го нарекувал „вежба на неподвижниот ум“.

Замислете ситуација, Вие и Вашиот противник сте одалечени два метра еден од друг со вперени катани во срцата. Тензијата се зголемува и само еден погрешен здив или едно трепкање со окото може да Ве дели од животот и смртта. Да го препознаете нападот, да го почуствувате моментот кога треба да се реагира, е од клучно значење.

Оваа година за последен пат, инструкторот Довезенски ќе ги подучува своите ученици како да ја зголемат будноста, а со тоа и да ја подобрат својата борбена вештина. Тие што досега учествуваа на сите „Харагеи“ семинари, имаат доволно искуство да можат да ја пренесат оваа вештина на помладите членови од доџо-то, а нивното надградување ќе продолжи од следната година, преку проширување на вештината со други техники потребни за усовршувањето на секој Воин.

Ден: 25.02.2018 (недела)

Место: Еленац

Програма:
08.00 часот – поаѓање од Скопје

09.00 часот – пристигнување

10.00 – 16.30 часот – теоретски и практичен дел

17.30 – враќање назад

Семинарот е отворен само за членовите на Пат кон Сонцето, но може да се присуствува на истиот и со препорака од личност што негува пријателски односи со нашето доџо. Прашања и пријавување на и-мејл, на телефон, во доџо или на Форум.

Одржан третиот “Детски Нинџа Маратон“

Posted on Categories Почетна

Вчера во доџото на Буџинкан Македонија се одржа третиот по ред „Детски Нинџа Маратон“. На задоволство на сите, дечињата имаа можност пет саати да вежбаат и да се забавуваат под надзор на нивните Инструктори, како и под будното око на Водачот на „Пат кон Сонцето“ – шидоши Игор Довезенски.

Ова воедно беше последниот маратон за првото полугодие, а следните ќе продолжат дури во ноември. Меѓутоа, Нинџа Клинци-те сега ги очекува пролетната екскурзија во Хомбу-то на Организацијата, како и најдобриот настан што се организира специјално за нив: „Детскиот Нинџа Камп“.

А дотогаш, дечињата ќе продолжат со напорната работа со цел да се усовршат и оспособат за многуте предизвици со кои неминовно ќе се сретнат во текот на понатамошниот развој и живот.

Продолжуваме одговорно да чекориме по Патот.

Организацијата „Пат кон Сонцето“ со Ембу пред јапонскиот Конзул

Posted on Categories Почетна

Под покровителство на Јапонската агенција за меѓународна соработка – JICA, како и на јапонската амбасада во Македонија, а на барање од Здружението МАК-ЈАМС од Скопје, Доџо-то за класични јапонски борбени вештини „Пат кон Сонцето“ организираше презентација (Ембу) на Буџутсу, Аикиџуџутсу и Нинџутсу (вештините).

Настанот се одржа завчера на Институтот за етнологија и антропологија при ПМФ – Скопје, во присуство на околу триесетина гости, меѓу кои и јапонскиот конзул во Македонија, неговата екселенција Тојоказу Кубота придружен од неговата прекрасна сопруга.

На демонстрацијата учествуваа водачот на доџо-то Игор Довезенски, како и членовите Марко Опачиќ, Зоран Тодоровски, Владимир Антовски, Благица Божиновска, Таки Гаковски и Сања Симонова. Тие пред присутните ги демонстрираа јапонските класични боречки вештини односно школи кои се вежбаат во „Пат кон Сонцето“ – Теншин Шоден Катори Шинто рју Буџутсу, Даито рју Аикиџуџутсу, Гјокко рју Кошиџутсу и Кото рју Коппоџутсу.

На крајот од настанот, за време на скромниот коктел, конзулот Кубота во разговор со Довезенски кажа дека досега никогаш не бил толку импресиониран од некоја Буџутсу демонстрација, особено нагласувајќи дека почустувал неверојатен судир на енергиите меѓу учесниците на демострацијата што го потсетило на „јапонските монаси-воини“ од средновековниот период.