Одржан традиционалниот семинар „Силата на Јари IX“

Posted on Categories Почетна

Вчера во дворот на Хомбу Доџо-то на „Пат кон Сонцето“ по девети пат се одржа традиционалниот семинар насловен како „Силата на Јари“.
Помладите членови на Буџинкан Македонија имаа можност да ги учат техниките на борба со копје и истовремено да го почувствуваат духот на минатото, додека напредните ги повторуваа веќе стекнатите знаења.

Иако првично беше предвидено семинарот да се одржи на ливадата лоцирана на ивицата на шумата Млака, поради дождот кој паѓаше речиси во текот на целиот ден, инструкторот Довезенски одлучи учесниците да вежбаат во дворот на Хомбу-то.

По завршувањето на настанот, на интерниот Форум, шидоши хо Марко Опачиќ ги охрабри помладите членови на доџо-то поредовно да учествуваат на семинарите во природа и во централното доџо на Буџинкан Македонија:

– Беше прекрасно да се вежба пред Хомбу Доџо-то. Копјето е неверојатно оружје со кое е навистина тешко да се ракува, иако во рацете на Сенсеи тоа изгледа лесно како да држи стапче од памук. Времето не ни се погоди, постојано врнеше ситен и ладен дожд и постојано газевме по кал, но без разлика на тоа, си поминавме прекрасно. Иако девет години по ред учествувам на овој семинар, секогаш откривам нови детали и секогаш Сенсеи кажува по некој нов куден. Какви се само преубави тие моменти поминати во Хомбу опкружен со прекрасни луѓе, соборци, браќа, сестри…

Следната сабота имаме Тоами Џутсу, а веќе наредниот ден и Џутте. Се гледаме повторно.

Еднодневна обука за гаѓање со Шурикени во Хомбу

Posted on Categories Почетна

Водачот на Буџинкан Македонија, Игор Довезенски, во саботата одржа еднодневна обука за гаѓање со шурикени. На настанот учествуваа шестмина членови на Буџинкан Македонија од различни возрасти и степени на знаење.

За време на обуката, учителот Довезенски предаваше техники на гаѓање од најразлични положби на телото, како при мали, така и при големи растојанија.

Обуката за гаѓање со проектилни оружја (Шурикен Џутсу) вообичајно се изведува еден ден пред семинарот со копје (Јари), при што секогаш се внимава да се поправат сите грешки кои почетниците најчесто ги прават при вежбањето на оваа стара јапонска вештина.

Одржан Не Ваза семинар во Скопје

Posted on Categories Почетна

Во скопското доџо на Буџинкан Македонија, инструкторот Игор Довезенски вчера одржа четиричасовен Не Ваза семинар на кој учествуваа неколкумина членови на доџо-то.

На настанот се изучуваа и вежбаа техники на транзиција односно преминување од една во друга положба кога противникот е во офанзива (Таи Нагаши), потоа контра техники (Каеши Ваза), како и зафати и давења (Кансетсу и Шиме Ваза).

На наше големо задоволство, на семинарот учествуваше и Менка Стојаноска, македонскиот неколкугодишен шампион во БЏЏ, Борење, како и во други дисциплини во кои борбата на земја е приоритет. Како девојка која првите чекори во јапонските боречки вештини ги започнала токму во нашето доџо, Стојаноска секогаш ќе биде добредојдена и ќе ја има нашата подршка во текот на својата кариера.

Ова воедно беше последниот семинар во доџо-то во Скопје, а веќе од следната недела, Хомбу Доџо-то ги отвора вратите за своите членови, како и за останатите граѓани кои сакаат одблиску да се запознат со традиционалните јапонски боречки вештини.