Одржано декемвриското полагање во Буџинкан Македонија

Posted on Categories Почетна

Во петокот во скопското доџо се одржа полагање за ученички степени во Буџинкан Македонија, при што добивме еден носител на кафеав појас, како и еден нов Семпаи.

Церемонијата започна со тестирање на најмалите членови на доџото – Нинџа Клинци, при што седум од нив се здобија со девети кју, а со тоа и право да носат обоен појас, како и мон (амблем) на „Пат кон Сонцето“.
Истовремено, Ксенија Довезенска положи за пети кју со што нејзиното име напишано на дрвена табличка ќе биде закачено на Нафуде Каке (таблата на честа) во Хомбу-то на Организацијата.

Кај возрасните, Сања Симонова положи за втори кју и со тоа доби звање Семпаи, додека Филип Трајановски положи за први кју (кафеав појас). Кохаи Саше Гацев положи за пети кју, па и неговото име отсега ќе биде закачено на Нафуда Каке-то во централното доџо во долината под Липац.

На крајот да напоменеме дека атмосферата за време на церемонијата како и секогаш беше крајно свечена, позитивна и семејна, а кандидатите одлично подготвени.

2018 Хуманитарен Кеико Осаме 稽古納め

Posted on Categories Почетна

Кеико Осаме 稽古納め или последниот тренинг (семинар) во годината ќе има хуманитарен карактер.
Имено, сите собрани средства на име семинарска такса, а наменети за одржување на доџото, ќе бидат искористени како помош за лекување на Неделка Чукчуковска.

Оваа млада девојка цели 14 години сосема сама се бори со тешката болест со која живее од својата втора година, а нејзината воља да успее е за секаква почит.

Истовремено ги повикувам сите пријатели на Буџинкан Македонија и сите добри луѓе да донираат преку телефонските броеви на Телеком и на Вип (ќе ги видите подолу).

Темата на семинарот е ТАНТО ДОРИ (Одбрана од напад со нож), а сите учесници треба да донираат по 300 денари преку своите мобилни телефони (143-454 ТЕЛЕКОМ или 143-464 ВИП/ОНЕ) (еден повик 100 денари) или пак, да донесат уплатница со уплатени 300 денари на трансакциската денарска с-ка 210-5016724851.07 или девизна с-ка NEDELKA CUKCUKOVSKA, NLB BANKA AD SKOPJE, IBAN:МК07210501672485107 SWIFT:TUTNMK22

Се гледаме на 30.12.2018 (недела) на татамите!

Одржан семинарот за Јапонска Масажа „Анма“

Posted on Categories Почетна

Викендов што измина, инструкторот Игор Довезенски го искористи за да пренесе дел од своето искуство поврзано со техниките на јапонската масажа – Анма.

Учесниците имаа можност да ги научат движењета потребни за релаксација и рехабилитација на грбот, а потоа да ги повторат и веќе научените техники за масажа на главата и на лицето.

За два месеци отсега, предвиден е следниот Анма семинар, на кој заинтересираните членови на доџото ќе можат да ги повторат сите досега научени манипулации врз телото на пациентите.

Нинпо Таиџутсу семинар во чест на роденденот на соке Масааки Хатсуми

Posted on Categories Почетна

Во чест на 87-иот роденден на водачот на Буџинкан Доџо – соке Масааки Хатсуми, вчера во скопското доџо на Организацијата „Пат кон Сонцето“ се одржа семинар на тема „Нинпо Таиџутсу“.

Учителот Игор Довезенски за време на целиот настан ја зголемуваше борбената готовност на своите ученици, наметнувајќи им динамична атмосфера при што техниките се менуваа брзо, а катите беа кратки и брзи.

Сите учесници беа крајно задоволни од наученото, па на крајот воопшто не бираа зборови да ја искажат својата благодарност.

Одржан „Детскиот Нинџа Маратон IV“

Posted on Categories Почетна

Речиси триесет дечиња учествуваа на четвртиот по ред „Детски Нинџа Маратон“ што редовно се одржува во текот на зимските месеци во скопското доџо на Буџинкан Македонија.

Инструкторите Таки Гаковски и Сања Симонова беспрекорно се погрижија целиот настан да помине во најдобар ред, а истовремено децата постојано да бидат насмеани и среќни за време на семинарот.
Покрај редовниот нинџутсу тренинг, најмладите членови на доџото уживаа и во нинџа квизот, потоа во здравата овошна ужина, како и во проекцијата на детскиот филм за боречки вештини со најомилениот Џеки Чен.

За две недели се гледаме повторно.