Втор семинар во Романија со Игор Довезенски

Posted on Categories Почетна
Водачот на „Буџинкан Шинган Доџо“, Каталин Сореану, повторно го покани шидоши Игор Довезенски да одржи семинар, овој пат на тема: „Кенџутсу и Боџутсу“. 
Настанот ќе се одржи на 07-08 ноември, во преубавиот град Јаши, познат како „центар на културата“ во Романија. 
Семинарот има меѓународен карактер и на него можат да учествуваат сите заинтересирани, без разлика на нивото на знаење или на стилот. 
За повеќе информации, слободно обратете се на организаторот преку неговиот и-мејл: contact@shingan.ro
За да се запознаете со работата на „Шинган Доџо“, посетете ја нивната веб-страницата: www.shingan.ro
Повеќе информации за инструкторот Довезенски, можете да прочитате тука: биографија 
Се гледаме наскоро!

Одржана „Работилницата за Самоодбрана за Жени® VII“

Posted on Categories Почетна

Учесничките на семинарот со споделување на своите импресии го напишаа извештајот за седмата Работилница за Самоодбрана за Жени:

Сања Симонова – „Првиот тренинг траеше два ипол часа. Сенсеи не воведе во овогодинешната тема, ни одговори на почетничките прашања, по што веднаш се фрливме на тренинг. Сценаријата кои ги работевме се токму оние кои најчесто се случуваат во реалност и освен тоа што вежбавме како треба да се поставиме во случај на напад, Сенсеи ни објасни и кои ситуации и кои положби треба да ги избегнуваме по секоја цена. А ако веќе се случат и како треба соодветно да се реагира. 
Времето брзо леташе, девојките се повеќе се остреа, стануваше жестоко.
Паузата помеѓу двата тренинзи ја искористивме за прошетка низ околината, посета на легендарната кооперација на Дацко, фотографирање на довезенската убавина, ручече, детски игри и брканици низ доџо-то. 
Вториот тренинг траеше исто така два ипол часа. Се спуштивме на земја, ама духот и понатаму беше во висините. Сенсеи цело време вежбаше со нас и не подучуваше буквално со секој збор и контакт.
Вечерта имавме мала забава околу огнот, се разгракавме ко што само жени можат, се почестивме по една чашка домашен ликер и уморни и среќни се спремивме за спиење. Каминот светеше и не грееше, ноќта беше ведра и ветуваше убаво утро.
Вториот ден, Аничка ни запали огинче, се измкнавме од вреќите право на чајче и појадок со разговор за тоа кој што го боли од тренинг. Привремената болка никако не може да ја згасне или засени постојаната љубов. Набрзо дојде Сенсеи и почнавме со утринскиот тренинг. Утврдивме дел од она што го работевме претходниот ден, на забавен и многу практичен начин. Продолживме со нови и нови сценарија, а завршивме со едно толку убаво растегнување после кое се полниш со многу енергија и сила. Паузата ја искористивме за прошетка до Здравкин Камен. Сонцето светеше високо над нас, но никогаш не зајде во нас. Се беше толку убаво, магично и неповторливо убаво. 
Последниот тренинг започна со помала динамика поради тоа што секоја од нас чувствуваше болка во одреден дел на телото, ама тоа само поради интензивните сесии претходно. По кратко загревање, ’испукавме’ уште два часа без проблем. Последниот тренинг во Хомбу е најтежок на почеток, а најубав при крајот. Има една точка на премин од тоа кога ти е многу тешко и кога одеднаш ти станува неподносливо лесно, а тоа е некое посебно чувство кое засега не знам како да го опишам.
Си го исчистивме доџото, се спакувавме, се изгушкавме неколку пати и заминавме. Испишавме уште една незаборавна страница на Патот, вградивме уште многу знаење, го зацврстивме пријателството, си посакавме уште многу години да ни трае и со радост ги очекуваме сите заеднички мигови кои ни доаѓаат.
За мене ова беше четврта Работилница во континуитет. Секоја си има свои убавини и мигови за паметење, ама годинава имаше невидено дружење, зезање и компактност. Сите, ама буквално сите бевме како едно. Организациски поспремни не сме биле, делење на храна, вода и се што сме донеле беше како една мајка за сите да спремила и ставила на средина. Секој за секого за помош се најде и таква единственост, обединетост, љубов, посветеност, почит и лојалност се стекнуваат само во клубот. Кога пред сето ова стои еден навистина голем и исклучителен човек, кого сите го сакаме од дното на срцето, кој толку безпоштедно се дава и во најситните детали, не може, а да не се разблика во нас тој извор на константно подобрување.
Благодарност до тебе Сенсеи и благодарност до сите што беа дел од овој прекрасен викенд!
п.с. Маја, толку многу ти се израдував што едвај чекам повторно да те видам во кимоно во доџо. Епа девојки, strong is the new sexy ;)“
Елена Ангеловска – „Ме боли млазот. Да, добро прочитавте. Не ме боли само секо мускулче кога се качувам по скали, ниту кога се наведнувам да си ги врзам патиките, ниту пак само кога се кревам на прсти да докачам нешто од креденецот. Ме боли и млазот. Да, млазот додека се туширам и секоја капка вода на моето тело боли, секоја клетка, секоја пора. И некој ќе рече, па зошто побогу секоја година упорно се пријавуваш на таа работилница за самоодбрана кога после неа патиш со денови? Е на тој некој, како да му објаснам дека секоја од тие капки што болат има во себе живост каква што нема ни реката што секојдневно упорно тече пред моите очи. Таа капка има во себе топлина која лекува, која бара да се исправиш, да сакаш, и да постоиш. Е тоа е таа алхемија од два дена во волшебниот рај наречен доџо. Не обично доџо, туку она нашето, на Буџинкан Македонија.“
Тамара Ѓорѓиевска – „Прв семинар, први импресии. Баш било тешко да се опише како си поминал само во неколку реченици.
Чувството да си таму, во Хомбу Доџо е просто неверојатно. Кој бил – знае!
Во текот на двата дена Сенсеи ни ги предаваше техниките поврзани со темата. Времето ни помина многу бргу, не го почувствувавме воопшто. Тренинзи, прошетки низ селото, дружење со Косара и Ксенија, разговори на кои им нема крај.
Спиењето не се опишува. Сите стуткани една до друга, во вреќи и јамболии.
Вториот ден, после тренингот Сенсеи не прошета до Здравкин Камен. Се вративме на време за втората сесија, а кога дојде време да завршиме со Работилницата, со неверување гледам во часовникот и се чудам кога помина времето… 
Не ми се одеше дома. Преубаво ми беше во доџо-то. Толку многу љубов и разбирање на едно место. Незаборавно дружење. 
Ти благодарам Сенсеи за се!“

Women Self-Defense Workshop® VII

Posted on Categories Uncategorized

„The Seven important rules of Self-Defense“ is the title of the seventh in a row „Workshop for Self-Defense for Women“. As every previous year the instructor of Bujinkan Macedonia, Igor Dovezenski, will educate the members of the gentler sex how to protect themselves in case of an attack or a physical abuse.

The Organization dedicated to the study of classical Japanese martial arts „Taiyou e no Michi“, for the first time in Macedonia in 2008 organized an event of this kind and since then the Workshop remained a synonym and a place where girls and women can learn techniques for self-defense in unwanted situations. 

Although this event at first was organized primarily for our female members, during time participation took all members of the more beautiful sex, regardless of their age or their level of knowledge.

Required equipment: trousers and a shirt (without zippers or buttons). We train on mats (barefoot). For all participants a free stay in the dojo is provided.

Date: 24th/25th October, 2015

Location: Taiyou e no Michi – Hombu Dojo (62 km. from Skopje)

Additional information: 075 564 011 or by e-mail: daito_macedonia@yahoo.com

Feel free to ask questions.

Chigiriki seminar held in the Hombu Dojo of Bujinkan Macedonia

Posted on Categories Uncategorized
The past weekend in the Hombu Dojo in the Organization „Taiyou e no Michi“ we organized a seminar about Chigiriki. For those that might not know, this exotic Japanese weapon is consisted of a staff or a metal bar that has a chain with a weight attached to it.
In addition, the instructor Dovezenski organized the last seminar for Chigiriki in the distant 2006, so this was refreshing for the members of Bujinkan Macedonia. We trained the postures of the body on this seminar, as well as nine techniques that were used to battle an armed opponent with a sword.

At the end of the seminar, kohai Vladimir Antovski wrote a text on the Forum of Bujinkan Macedonia, where he shared his impressions of the weekend:

„On Friday, at 16:00 o’clock at last we organized and asked Sensei to teach the seminar. I know that he invested so much and we left him so little time to prepare.
Eve seminar in the Hombu Dojo is a story unto itself, and those who’ve been know exactly why. Chigiriki is a specific and an exotic weapon. The training with it is fun, but dangerous at the same time. It is a weapon meant for an armed opponent with a sword. Sensei, as always, is really well acquainted with the weapons, and started explaining the history of Chigiriki, how it was used, and why it was so effective against a sword. He also explained which schools teach it and where it comes from. The training sessions were game-like. You play with the opponent on several levels. You play on psychological level, with the distance between yourself and the opponent, and with his life.
I would like to mention the Nedelkovski brothers, who showed a great interest this month in what we learn. Although they are both beginners, they are very active regarding the seminars in the Hombu. In my opinion everyone from their group should take their example and be more active. I don’t know if our members are aware of what they’re missing when they don’t participate in the seminars in the Hombu. It is one big treasure of knowledge that Sensei possesses and shares it without holding back with anyone who comes there. It is a pity not to be used. That’s something that remains your whole life, and to the opposite, the nights out in the city or going to picnics or barbecues won’t enrich your spirit. Besides, the seminars in Hombu you get closer to those who train with you, you become better friends and you enjoy the beautiful nature and surroundings that is amazing in any time of the year. Think well what you really want to train and what you want to learn.“  

Работилница за Самоодбрана за Жени® VII

Posted on Categories Почетна

„Седум-те важни правила за самоодбрана“ ќе биде насловот на седмата по ред „Работилница за Самоодбрана за Жени“. Како и секоја година претходно, инструкторот на Буџинкан Македонија, Игор Довезенски, ќе ги едуцира припадничките на понежниот пол за тоа, како да се заштитат себеси во случај на напад или физичко злоставување.

Организацијата за изучување на класични јапонски борбени вештини „Пат кон Сонцето“, во 2008 година за прв пат во Македонија организираше ваков настан и оттогаш Работилницата стана синоним и место каде што девојките и жените можат да научат техники за самоодбрана при несакани ситуации.

Иако настанот започна да се организира првенствено за нашите членки, низ текот на времето се поголемо учество земаа сите припаднички на поубавиот пол, без разлика на годините или на нивото на знаење.

Потребна опрема: тренерки и маица (без патенти и копчиња). Се вежба на душеци (боси). За сите учеснички обезбедено е бесплатно спиење во доџо-то. 

Датум на одржување: 24/25 октомври, 2015

Место: Пат кон Сонцето – Хомбу Доџо (62 км. од Скопје)

Дополнителни информации: 075 564 011 или на е-маил: daito_macedonia@yahoo.com

Ве молиме да не се стеснувате при поставувањето на прашањата.

Одржан Чигирики семинар во Хомбу Доџо-то на Буџинкан Македонија

Posted on Categories Почетна

Викендов што измина, во Хомбу Доџо-то на Организацијата „Пат кон Сонцето“ беше одржан семинар за Чигирики. За тие што не знаат, ова егзотично јапонско оружје се состои од стап или метална прачка на која што има закачено ланец со тег.

Инаку, последниот семинар за Чигирики, инструкторот Довезенски  го одржа во далечната 2006-та година, така што ова беше вистинско освежување за членовите на Буџинкан Македонија. За време на настанот се вежбаа положбите на телото, како и девет техники кои се користеле за борба против напаѓач вооружен со меч. 
По завршувањето на семинарот, кохаи Владимир Антовски напиша текст на Форум-от на Буџинкан Македонија, каде што ги споделува