Учителот Довезенски како предавач на српскиот БуЈуКаи

Posted on Categories Почетна

На покана на Александар Дујин од нинџутсу клубот Буџинкан Нови Бечеј, чие доџо е полноправен член на Буџинкан Србија, викендов што измина водачот на Буџинкан Македонија, Игор Довезенски, одржа предавање на школата Гјокко рју Кошиџутсу на настанот насловен како БуЈуКаи Србија.

На семинарот учествуваа и предавачи од Хрватска, Австрија, како и неколкумина од земјата домаќин, а заедно со учителот Довезенски од Македонија отпатуваа и седуммина негови ученици кои со своето знаење и енергија предизвикаа огромен интерес кај останатите.

Презадоволни од начинот на предавање и интерпретирање на катите од страна на учителот Довезенски, домаќините веднаш го поканија да подучува и следната година, при што поканата со задоволство беше прифатена.

На крајот, упатуваме благодарност до организаторот кој се погрижи целиот престој да помине во најдобар ред и истовремено го истакна своето гостопримство кон членовите на Буџинкан Македонија.

Одржан семинар за Јуми Ја (Лак и Стрела)

Posted on Categories Почетна

Еден ден по семинарот за Оно (самурајска воена секира), засилени со уште неколкумина учесници, членовите на Буџинкан Македонија уживаа во уште еден семинар, овој пат за Лак и Стрела (Јуми Ја).

За време на настанот, воините на Буџинан Македонија ги тестираа своите вештини во гаѓање, во три мети и со пет различни видови лакови.

Семинарот за Јуми Ја е еден од најстарите во Буџинкан Македонија и редовно се одржува уште од самото основање на Доџото, во 1995 година.

Се гледаме на следниот настан.

Семинар за Оно (Самурајска воена секира) во дворот на Хомбу

Posted on Categories Почетна

Во дворот на Организацијата „Пат кон Сонцето“, во саботата се одржа одличен семинар за Оно.

На настанот учествуваа десет членови на Буџинкан Македонија, од кои некои од нив, за прв пат се сретнаа со ова необично оружје од арсеналот на јапонските средновековни воини.

Вечерта, како и секогаш, помина во одлична атмосфера и дружба меѓу соборците, зачинета со заедничка Окономијаки вечера и друштвени игри.