Одржан традиционалниот СоЏутсу семинар „Силата на Јари“

Posted on Categories Почетна

Јубулејниот петнаесетти по ред СоЏутсу семинар „Силата на Јари“ се одржа во неделата во дворот на стожерното Доџо на Буџинкан Македонија.

На овој традиционален настан, кој секогаш привлекува голем број учесници, учествуваа членови од речиси сите возрасти, а огромната крошна на големиот орев во Хомбу беше претесна за да ги прими под својата сенка сите заинтересирани.

На семинарот се вежбаа сите техники, принципи и кати од школата Шинден Фудо рју Дакентаиџутсу, а како и секогаш дружбата и енергијата беа на највисоко можно ниво.

ШурикенЏутсу во дворот на Хомбу

Posted on Categories Почетна

Во дворот на Хомбу Доџото на Буџинкан Македонија, во саботата, се одржа семинар за гаѓање со Хира Шурикени.

На семинарот учество земаа 16 членови на Буџинкан Македонија кои речиси шест саати гаѓаа со метални сечива во две мети, со цел да ја усовршат оваа древна нинџа вештина.

Постарите ученици на Доџото, имаа можност да испробат и техники на гаѓање со други типови Шурикени односно со орудија кои припаѓаат на школи кои не се вежбаат во Буџинкан.

Усовршување во Јапонија - 2024-та

Posted on Categories Почетна

Уште едно двонеделно усовршување на учителот Игор Довезенски во Јапонија беше реализирано во текот на месецот март.

Овој пат, покрај редовните тренинзи со учителите во Хомбу Доџото во градот Нода, патувањето беше искористено и за проучување на други вештини од богатата култура и традиција на Земјата на Изгрејсонцето.

Така, покрај самурајските и нинџа вештините, учителот Довезенски посвети внимание и на проучување на тајните на градење на јапонските зен градини, како и на церемонијата на чај позната под името Чадо.

Освен тоа, тој ја посети и провинцијата Шига односно градот Кога (Кока), познат како една од лулките на Нинџутсу (покрај Ига). Таму Довезенски оствари средба со членови односно потомци на семејството Фуџибајаши  чии предци биле познати Шиноби воини, по што ја посети и нивната семејна куќа целата поврзана со тајни повижни ѕидови, тунели и премини кои се користеле за бегство од непријателот.

Ова боречко патешествие ќе остане запаметено и по духовниот развој на водачот на Буџинкан Македонија за време на посетите на храмовите и градините Сенсо-Џи во Асакуса во Токио, потоа Кодаи-Џи и Кијомизу Дера во Кјото, како и на Нарита-сан во градот Нарита (и многу други помали Шинто и Будистички храмови низ Јапонија).