English version of our site now available

Posted on Categories Uncategorized

Upon
the request of the buyu from all around the world, from now on, all
more important information on our web-site will be published in English
language as well.
The
English version of the site will be completely functional, although
with a bit reduced information regarding the history of ninjutsu, as
well as biographies of the masters on the nine bujinkan ryu-ha.

Буџинкан Македонија го отвора своето второ доџо (во центарот на Скопје)

Posted on Categories Почетна

c34f30f2-2b7c-4218-87db-19885f19997f.jpgПоради големиот интерес за традиционалните јапонски боречки вештини и
деветте школи на Буџинкан, Ве информираме дека Нинџутсу Сојузот
Буџинкан Македонија го отвора своето второ доџо во Скопје.
Името на новото доџо ќе биде Пат кон Сонцето Скопје, и е сместено во
самиот центар на градот, веднаш до Градската библиотека „Браќа
Миладоновци“. Условите за тренинг се одлични. 120 м2 татами, модерни
соблекувални и регулирана температура на воздухот меѓу 18-22
степени-идеални за вежбање.
Истовремено, сакаме да Ви соопштиме, дека Пат кон Сонцето Хомбу Доџо
(главното доџо) ја задржува старата локација и термините за тренинг
(вторник, четврток и сабота).
Тренинзите во Пат кон Сонцето Скопје ќе се одржуваат во деновите понеделник, среда и петок. 
За повеќе информации слободно контактирајте не. Уписите се преку целата година.
Сите заинтересирани треба предходно да го најават своето присуство.

Саино Шин Ки / Надареност Дух Зафатнина – приоритети за 2009

Posted on Categories Почетна

Како што веќе знаете, поглаварот на Буџинкан Доџо, д-р Масааки Хатсуми,
секоја година одредува тема според која членовите на неговата
организација ќе се раководат при вежбањето. Оваа година, тој смета дека
не е потребна никаква тема. На прашањето од шиханите, тој едноставно
одговорил „нема тема“. Покрај тоа, Соке додал дека во 2009 година,
инструкторите на Буџинкан Доџо, треба повеќе внимание да посветат на
Кенџутсу односно на вештината на борење со меч, но и на невидливата
страна на Нинпо Таиџутсу (ура).
Според него, во 2009 година, исто така треба да се посвети внимание на
три елементи на духовниот развој на секој будока – саино, шин, ки /
утсува односно надареност, дух и зафатнина. Како и секогаш, сакајќи
работите да бидат јасни, некои од западните учители веднаш ова го
прогласија за тема на 2009 година.
Дали можеби Соке сакал да види како инструкторите ќе се снајдат сами без тој да им даде патоказ за нивниот развој?
Како и да е, ние во Буџинкан Македонија ќе се раководиме според
неговите упатства. Тоа значи многу тренинг со меч и духовен развој
преку принципите на Саино Шин Ки. А оваа година ќе го сториме тоа преку
школата Гјокко рју Кошиџутсу, која ќе биде интерна тема на Буџинкан
Македонија за 2009 година.
Доколку има некакви измени односно појаснувања или надополнувања од
страна на поглаварот, тие веднаш ќе ни бидат испратени од нашите
ментори, а ние натписот навреме ќе го дополниме.
Во рубриката „Програма“ можете да ја прочитате програмата за оваа година.