Успешно завршен семинарот „Нинџа Хачимон“

Posted on Categories Почетна

Во Хомбу Доџото на Организацијата „Пат кон Сонцето“, викендов што измина се одржа семинар на тема Нинџа Хачимон односно Осумте порти на Нинџата.

За време на настанот, учесниците имаа ретка можност да ги изучуваат тајните на борба со едно класично средновековно јапонско оружје против друго оружје.

На семинарот учество зема и еден член на Буџинкан Доџо Лимбург од Германија, со што настанот доби меѓународен карактер. Учесникот од странство беше презадоволен од наученото и воодушевен од квалитетот и знаењето на своите македонски соборци, па така по завршувањето на семинарот тој најави свое следно учество на некој од нашите идни настани.

 

Одржан семинарот „Борба со Нож и Пиштол“

Posted on Categories Почетна

Во Хомбу Доџото на Организацијата „Пат кон Сонцето“, викендов што измина се одржа семинар на тема „Борба со нож и пиштол“.
На настанот учествуваа единаесет членови на Буџинкан Македонија кои во текот на двата дена изучуваа начини на справување со напаѓач кој атакува низ различни сценарија.

За време на семинарот, учителот Игор Довезенски постојано ги потенцираше најважните аспекти на борбата, а особено внимание посвети на психолошката и филозофската подготвеност кои еднакво се важни во ситуација кога сме нападнати и животот ни е во опасност.

По завршувањето на настанот, учесниците го изразија задоволството и се заблагодарија на учителот за деталноста околу предавањето на техниките.