ИаиЏутсу семинар во Хомбу

Posted on Categories Почетна

Семинар за брзо извлекување и симултано сечење со меч, се одржа минатата недела во дворот на Хомбу-то на Организацијата „Пат кон Сонцето“.

Како и секогаш, оваа тема со радост беше прифатена од членовите на Буџинкан Македонија, а особено од редовните и од постарите практичари во доџото.

По семинарот, учителот Игор Довезенски го поздрави напредокот на своите ученици и изрази желба тие и понатаму да ги полираат своите вештини кои ги стекнале со макотрпна работа во Буџинкан Македонија.

Издадена првата Буџинкан Манга во светот

Posted on Categories Почетна
Вчера излезе од печат првата Буџинкан Манга (јапонски стрип) на планетата Земја, дело на  единствените автори на овој жанр во Македонија, учителот Игор Довезенски (автор) и неговиот ученик Таки Гаковски (илустратор).  Преку мангата со наслов „Такаматсу во Кина – Борбата со Чо Ширју“, тие ве водат на едно необично патување низ светот на последниот јапонски оперативен Нинџа – Тошитсугу Такаматсу.
Базирана на вистински настан раскажан од страна на учителот Масааки Хатсуми, авторот Довезенски потроши две години истражувајќи ги деталите околу приказната што се одвивала пред повеќе од сто години. Како резултат на тоа, македонската јавност ќе има можност да ужива читајќи за авантурите на нинџата Тошитсугу Такаматсу.
Колку за Ваша информација, уште пред да отпочне печатењето на овој стрип, неколку инвеститори и издавачки куќи од странство се јавија за да ги откупат издавачките права со барање тој воопшто да не се печати на македонски јазик поради неисплатливост. Воден од патриотизмот и љубовта кон својата земја, Довезенски ги одби понудите поради намерата стрипот најпрвин да биде издаден и понуден на читателите во неговата МАКЕДОНИЈА.
Истовремено беше склучен договор со издавачко-дистрибутерска куќа од Њу Јорк за превод, дистрибуирање и продажба на мангата на американскиот пазар, со што авторот Довезенски и илустраторот Гаковски се првите уметници кои излегле со своето дело надвор од границите на Македонија и тоа директно на пазарот во САД.
Со нарачка на овој стрип, Вие ги поддржувате авторите во неверојатната борба да ја издигнат мртвата стрип култура во Македонија, а истовремено да ја претставуваат нашата земја надвор од границите (секако, под уставното име).
Нарачки на телефонот 071 358 226.

Петтиот „Генин“ во Буџинкан Македонија

Posted on Categories Почетна

Семпаи Михаил Дракалски е петтиот „Генин“ во Буџинкан Македонија. Со ова високо признание се здоби во текот на вчерашниот ден, веднаш по завршувањето на семинарот за борба со Нагината.

Веќе сите знаете дека бронзените медали „Генин“ се доделуваат после десет години редовно и посветено вежбање, а како признание за залагањето и лојалноста кон доџото, соборците и учителот.

Од длабочините на нашите срца му честитаме на Михаил Дракалски и му посакуваме уште долги години на Патот.

Одржан семинарот за Нагината

Posted on Categories Почетна

Десетина учесници уживаа во семинарот за Нагината што се одржа во неделата во Хомбу. Во прекрасна атмосфера, зачинета со техники од самурајското сечиво натакнато на долг стап, воините на Буџинкан Македонија за прв пат вежбаа кати со ова оружје од школата Шинден Фудо рју Дакентаиџутсу.

Инаку, учениците на Доџото досега ги вежбале сите вештини од оваа школа, така што стигнаа до тоа ниво да ја изучат и последната – борбата со Нагината.

На крајот од настанот, во името на сите присутни, шидоши хо Марко Опачиќ побара ова оружје да биде ставено на листата на годишни семинари најмалку два пати.

Неговата желба ќе биде исполнета.

Чигирики семинар во Хомбу

Posted on Categories Почетна

Под големиот орев во дворот на Хомбу Доџото на „Пат кон Сонцето“, во саботата се одржа семинар за Чигирики.

За тие кои не знаат, ова средновековно јапонско оружје се состои од стап со ланец на чиј крај им закачено метален тег.

Семинарите со Чигирики се секогаш забавни и интересни и иако не се многу напорни, знаат да предизвикаат болка во одредени делови на телото поради самата ефикасност на орудието.

Техники за преживување во природа за деца и родители

Posted on Categories Почетна

Со желба да ги научи дечињата на техники за преживување, а истовремено и да им ја доближи природата бидејќи тие претставуваат иднина на нашата земја, учителот Игор Довезенски одржа семинар кој беше наменет за најмладите и нивните родители.

Замислен како еднодневно семејно дружење и меѓусебно зближување, три македонски фамилии во шумата Млака во долината под планината Липац учеа како да изградат засолниште, да запалат оган на примитивен начин, да повикаат помош, како и да пружат прва помош во случај на повреда.

На крајот на настанот, родителите го продолжија дружењето под летниковецот во дворот на Доџото „Пат кон Сонцето“, додека дечињата си играа под сенките на големиот орев на Хомбу.
До следното дружење…