Одржан меѓународниот Катори Шинто рју семинар под водство на Ерик Лоув

Posted on Categories Почетна

Во организација на Доџо-то за класични јапонски боречки вештини – Катори Шинто рју Македонија, кое е дел од Организацијата „Пат кон Сонцето“, викендов што измина се одржа семинар за Теншин Шоден Катори Шинто рју Буџутсу. Покрај учесниците од Македонија, специјално за овој настан допатуваа и кобудоки од Холандија и од Романија, со што семинарот се здоби со меѓународен карактер.

Предавач на семинарот беше нашиот учител за оваа најстара документирана јапонска боречка вештина, Ерик Лоув, кој дојде придружуван од тројца свои ученици од Амстердам. Во петокот, тие одржаа специјален тренинг за водачот на Катори Шинто рју Македонија, Игор Довезенски, кој, пак, имаше можност да вежба со сите нив подинечно. Следниот ден, на официјалниот дел од семинарот, се придружија и останатите учесници, меѓу кои и нашите пријатели од Романија, кои неодамна организираа семинар на кој Довезенски ги подучи на основите на ракување со јапонски меч. 

За време на седумдневниот престој во Македонија, сенсеи Ерик, заедно со другите учесници, имаа можност да се запознат со културно-историските споменици, но и да уживаат во убавините на нашата прекрасна земја, која, како што тие велат, при секоја посета ги остава без здив. 

Ninja Kids in the Hombu Dojo of Bujinkan Macedonia

Posted on Categories Uncategorized

The instructors of Bujinkan Macedonia to the section „Ninja Kids“, in collaboration with the main instructor of the Organization dedicated to the
study of classical Japanese martial arts „Taiyou e no Michi“, are
organizing a one-day excursion with a training in the Hombu Dojo of
Bujinkan Macedonia, located in the valley under the mountain of Lipac
(62 km. from Skopje).
Date: 16th of May (Saturday)

Program:
– 08:00 departure from Skopje
– 09:00 arrival
– 10:00 – 12:00 training in the Hombu Dojo
– 12:00 – 12:30 lunch
– 13:00 – 14:00 visiting a village household on a farm
– 14:00 – 15:00 training with a sword (with rubber)
– 15:00 – 16:00 walk alongside a river
– 17:00 return

The children need to carry training equipment, a spare t-shirt, water (for the road), snacks or a banana for a snack, and the lunch will be prepared from the people that are responsible for the Hombu Dojo. During the excursion, the children will be accompanied at all times from two instructors (Taki Gakovski and Monika Shapkov).
For additional information, contact instructor Taki Gakovski (tel.071 358 226).