Тогакуре рју Шурикен

Posted on Categories Почетна

Во дворот на Хомбу на Буџинкан Македонија, вчера се одржа четиричасовен Тогакуре рју Шурикен семинар, при што учениците на учителот Довезенски имаа можност да ги научат или повторат техниките за гаѓање на Бошурикени од оваа древна нинџутсу школа.

За време на настанот, се вежбаа техники на гаѓање од стоење, седење, со трчање и извртување на телото, а учесниците пополека почнуваат да ги совладуваат начините од Тогакуре, кои навистина се едни од најтешките од сите останати рју-ха.

Готон По

Posted on Categories Почетна

Користењето на петте елементи во природата како начин за бегство (Готон По), беше темата на саботниот семинар што се одржа во шумата Млака, во близина на Хомбу Доџото на Буџинкан Македонија. Покрај членовите на нашето доџо, на семинарот присуствуваше и учесник од Република Србија.

Покрај деталното предавање за техниките и начините на користење на Готон По, учителот Довезенски демонстрираше, а потоа беа и вежбани неколку начини на криење и камуфлирање со употреба на Мокутон но Џутсу.

Петтиот БуЈуКаи успешно завршен

Posted on Categories Почетна

Меѓународниот пријателски семинар, познат под името БуЈуКаи, по петти пат го потврди традиционалното пријателство меѓу членовите на Буџинкан Македонија и Буџинкан Турција.

Овој пат настанот се одржа во градот на Босфорот, во градот распослан меѓу два континенти – Истанбул. На семинарот учествуваа четириесетина учесници од Македонија, Турција, Бугарија и Иран, кои неуморно учеа техники од инструкторите Игор Довезенски и домаќинот Ерџан Шарбат.

Покрај тренинзите, секако не изостанаа и одличните дружби што секојпат ги следат меѓународните семинари, како и прошетките низ градот, со цел подобро да се запознае културата и историјата на земјата организатор.

Одржан Иаиџутсу семинар

Posted on Categories Почетна

Вчерашниот викенд беше посветен на вежбање како брзо да се извлече мечот од корицата и да се исече истовремено или со еден збор – Иаиџутсу.

Преубавото време, ноќите со полна месечина како и сигналите на природата дека есента се ближи, сето тоа допринесе за една посебна атмосфера за време на семинарот посветен на јапонскиот меч.

Се вежбаа Иаи и Батто техники  од неколку школи чиј претставник за Македонија е учителот Игор Довезенски, а учесниците покажаа огромен интерес и со уживање ги впиваа лекциите од инструкторот.

Со доаѓањето на есента, се ближи и денот кога годишната сезона на семинари во Хомбу ќе се затвори, а остануваат уште најмалку два настани во стожерното доџо кои треба да стават печат на сезоната.

Тим Билдинг во Хомбу

Posted on Categories Почетна

Првата Јапонска зен градина во Македонија заедно со проектот „Нинџа Село“ се’ повеќе го будат интересот кај Македонците за посета на ова преубаво и уникатно место.

По едногодишна соработка односно давање часови за Јапонска Јога (Шиноби Таисо) на успешната македонска компанија ТГГ – МК, тие одлучија да ни ја доверат довербата да организираме тим билдинг во рамките на нашето Хомбу Доџо и придружните објекти.

Па така, минатиот викенд, вработените на ТГГ – МК имаа можност да уживаат во разните активности и во неверојатната природа на Хомбу и околината, како и во разните специјалитети приготвени од органски продукти набавени и специјално произведени во нашата градина.

На општо задоволство, на крајот беше договорено соработката да продолжи и понатаму, со уште еден тим бидлинг на пролет и секако со нови дружби и авантури.