Семинар за Фукија во Хомбу

Posted on Categories Почетна

Неделата беше како создадена за семинар со Фукија на кој членовите на Буџинкан Македонија ги полираа своите вештини на користење на ова древно и едноставно орудие.

На настанот учителот Игор Довезенски ги предаваше положбите на телото за гаѓање со фукија, но истовремено ги научи учесниците и како сами да изработат стрелки.

Задоволни од наученото, учениците побараа од учителот семинарот за Фукија да се стави во редовната годишна програма на Буџинкан Македонија.

На крајот од настанот, во Хомбу Доџото беа доделени сертификатите на членовите кои неодамна полагаа за повисоко звање, а кои беа испратени и потпишани лично од основачот на Буџинкан Доџо, соке Масааки Хатсуми.

Шинден Фудо рју Нагината

Posted on Categories Почетна

Еден ден по семинарот со Нагината од школата Кукишин рју, беше одржан уште еден за истото оружје, но овој пат се вежбаа техники од школата Шинден Фудо рју.

Намерата на учителот Довезенски беше да можат учениците да направат споредба помеѓу начинот на користење на оружјето во двете традиции, а со тоа да го збогатат своето знаење и искуство.

Поради врнежливото време, вториот семинар со одржа во самото Доџо, меѓутоа учениците се погрижија да ја задржат работната атмосфера од претходниот ден.

Кукишин рју Нагината

Posted on Categories Почетна

Оваа сабота во Хомбу-то на Организацијата „Пат кон Сонцето“ беше одржан семинар за Нагината, оружје од класичната јапонска борбена традиција Кукишин рју.

Школата чиј оснивач е Јакушимару Курандо Таканао е позната по цврстиот начин на борба, а со оглед на големината на Нагинатата, видлив беше напорот кај учесниците на настанот во следењето на подучувањето од страна на учителот Довезенски.

За време на настанот, беа повторени сите положби на телото (камае), како и катите на школата.

Јуми Ја семинар

Posted on Categories Почетна

Како и секој семинар за лак и стрела (ЈумиЈа) досега, така и последниот што во неделата се одржа во шумата Млака во близина на Хомбу, предизвика огромен интерес кај учениците на Буџинкан Македонија.

Во прекрасна атмосфера зачинета со четири мети и пет лакови, членовите на Буџинкан Македонија имаа можност да гаѓаат користејќи неколку различни положби на телото односно техники.

На крајот на настанот, учесниците го искажаа своето задоволство од учеството и изјавија нетрпение до следната средба.

Какуши Буки

Posted on Categories Почетна

На задоволство на сите учесници, семинар за скриени нинџа оружја (Какуши Буки) се одржа во саботата во Хомбу Доџото на Организацијата „Пат кон Сонцето“.

За време на настанот, учителот Игор Довезенски подучуваше техники со Кусари Фундо, Танбо, Шурикен, Кунаи, Сунтетсу и Танто.

Сите присутни беа презадоволни од предавањата, а членовите од почетничката група кои за прв пат беа на семинар во Хомбу, покажаа интерес за повторно учество.

Отсучи во Хомбу

Posted on Categories Почетна

Годинешниот редовен семинар за Отсучи (голем самурајски чекан), се одржа во неделата во Хомбу-то на Организацијата „Пат кон Сонцето“.

Покрај членовите на Буџинкан Македонија, на семинарот учествуваше и практикант од Република Србија, со што настанот доби меѓународен карактер.

Инаку, да се вежба и да се управува со чеканот тежок речиси 10 килограми, навистина бара многу напор и телесна сила, па токму поради тоа учителот Игор Довезенски вложува голем напор да ги предаде тајните на ова орудие на сите заинтересирани за него.