БуЈуКаи Србија III

Posted on Categories Почетна

Викендов што измина, во малиот, но преубав Нови Бечеј во Србија, се одржа третиот по ред БуЈуКаи Србија.

Овој меѓународен семинар е еден од најголемите што се одржуваат во регионот, а на него присуствуваат повеќе од осумдесет учесници од неколку земји во Југоисточна Европа.

Секоја година, се зголемува и бројот на инструктори, па така во 2023 година се придружија и учителите од Турција и Германија.

Учителот Игор Довезенски за оваа година одлучи да ја предава школата Шинкен Гата Тора но Маки, со што кај учесниците предизвика бура од аплаузи и емоции, а многумина му приоѓаа со огромен интерес за техниките од оваа вештина. Полека, но сигурно, Довезенски станува познат во Буџинкан како инструктор кој е специјализиран за школите наследени од Такаматсу односно за самите форми (кати) кои ги изведува со огромна прецизност и сигурност.

Следниот меѓународен семинар на кој Довезенски ќе предава е тој во Истанбул – Република Турција, што ќе се одржи во октомври.

Хоџутсу во градината на Хомбу

Posted on Categories Почетна

Еден ден по семинарот со Лак и Стрела, се одржа семинарот за гаѓање со самурајска пушка – Хоџутсу.

За време на настанот, учителот Довезенски ги подучуваше своите ученици на техниките на гаѓање со Танегашима, при што како модел се користеше воздушна пушка.

Сите учесници на семинарот покажаа одлични резултати, што е јасен показател дека со редовен тренинг, техниката брзо се совладува и напредува.

ЈумиЈа (Лак и Стрела) семинар

Posted on Categories Почетна

На 16ти септември (сабота), во местото викано Вртача во близина на Хомбу Доџото на Буџинкан Македонија, се одржа еднодневен семинар за Лак и Стрела (ЈумиЈа).

Како и секоја година, покрај гаѓањето со јапонски Ханкју, учесниците имаа можност да пробат и техники со други типови азиски лакови, со цел подобро да ја разберат суштината на самата вештина.

Семинарите со лак и стрела секогаш предизвикуваат голем интерес кај членовите на Буџинкан Македонија, па така учесниците на крајот изјавија дека со нетрпение го очекуваат следниот ЈумиЈа семинар.

Рекорден број учесници на јубилејниот 15-ти Летен Нинџа Камп

Posted on Categories Почетна

Легендарниот Летен Нинџа Камп на Буџинкан Македонија во своето петснаесето издание успеа да го сруши рекордот и да привлече 25 учесници. Темата на овој легендарен настан за 2023-та година беше Шинден Фудо рју Дакентаиџутсу и Кукишин рју Џоџутсу.

Како и секоја година, содржините на настанот беа пребогати, атмосферата неопислива, а спомените ќе тлеат до крајот на животот во срцата на учесниците.

Следната година ќе биде комплетно Тогакуре рју доживување, бидејќи темите се поврзани со оваа древна нинџа школа, а интересот е толку голем што многу потенцијални учесници уште сега се интересираат за почетокот на запишувањето на листата.

Одржан детскиот Летен Нинџа Камп

Posted on Categories Почетна

Во периодот од 27 јули до 2 август, во Хомбу Доџото на Буџинкан Македонија се одржа најдобриот детски летен камп во државава и пошироко.

Настанот кој најпрвин беше организиран специјално за најмалите членови на Буџинкан Македонија, полека почна да прима и дечиња кои не се членови на Доџото, а оваа година имавме и учесници од странство поточно од Чешката Република, кои уживаа во овој неверојатен хепенинг.

Детскиот Летен Нинџа Камп полека но сигурно претендира да стане еден од најзабавните и најавантуристички кампови за деца во светот, а доказ за тоа е што уште сега ни пристигнуваат првите пријави за следната година.