Одржана дванаесеттата „Работилница за Самоодбрана за Жени“

Posted on Categories Почетна

Над дваесет учеснички беа дел од традиционалната „Работилница за Самоодбрана за Жени“, која викендов се одржа во Доџото на Буџинкан Македонија.

На настанот, се изучуваа разни техники за самоодбрана од насилници и тоа според различни сценарија кои најчесто се случуваат низ улиците во урбаните средини.

За време на семинарот, учителот Игор Довезенски инсистира на подеднаква застапеност како на физичките, така и на менталните техники за подготовка на жените при можни несакани дејствија, па затоа неговите помошници од доџото се во улога на разбојници, со цел учесничките да можат пореално да се соочат со стравот и со силата која доаѓа при нападот.

Да потсетиме дека Буџинкан Македонија е првото Доџо во Република Македонија што започна да предава специјализирани техники за самоодбрана за жени и тоа во 2008 година и уште оттогаш стана синоним за квалитетна обука на припадничките на поубавиот пол.

Сите заинтересирани за тренинзи во нашето доџо или за специјални курсеви за самоодбрана, можат да се јават на некои од нашите телефони или да пишат на нашата електронска адреса.

Одржан Шиноби Таисо семинар

Posted on Categories Почетна

Викендов што помина беше искористен за Шиноби Таисо семинар, на кој учителот Игор Довезенски го предаваше четвртиот модул од третото ниво (Окуден), а кој се однесува на Анма (јапонска масажа).

За време на настанот, учесниците имаа можност да ги изучуваат и повторуваат техниките на масажа на глава, лице и на врат, но истовремено и да добијат многу информации во врска со функционирањето на човечкото тело.

Следниот семинар за Шиноби Таисо е закажан за доцна пролет.