Извештај за 2015-та година

Posted on Categories Почетна

Токму кога помисливме дека минатогодишната година, со вкупно 19 одржани семинари нема никогаш да ја повториме, во оваа буквално ги надминавме сите наши можни очекувања. Дами и господа – 29 семинари во 2015-та !!!

Да ги распоредиме со цел транспарентно да имате на увид што точно сме сработиле во текот на целата година. 

Почнуваме со меѓународните семинари организирани во Македонија од страна на Организацијата „Пат кон Сонцето“.
 
Во април, нашиот учител за Даито рју Аикиџуџутсу, шиханот Антонино Черта го одржа својот редовен семинар во нашето доџо каде што ни пренесе нови „тајни“ од оваа древна самурајска традиција. 
Следниот месец, во Хомбу Доџо-то на „Пат кон Сонцето“, заедно со своите ученици од Холандија допатува и Сенсеи Ерик Лоув. За време на еднонеделната посета тој се потруди да ни пренесе колку што е можно повеќе од своето богато искуство во Теншин Шоден Катори Шинто рју Буџутсу. На семинарот допатуваа и нашите пријатели од Романија, членовите на Шинган Доџо-то од Јаши.
За време на летото, го одржавме и нашиот надалеку познат Летен Камп, каде што овој пат покрај инструкторот Довезенски, во улога на предавач се појави и неговиот пријател од Русија – Сергеј Бабкин. Инаку, Бабкин покрај тоа што е инструктор за Катори Шинто рју и за Јога, истиот е претставник во неговата земја за класичната јапонска боречка вештина Кукамишин рју Хјохо. Токму таа вештина имавме можност да ја изучуваме за време на овој настан.

Што се однесува до семинарите на кои предаваше инструкторот Довезенски, листата изгледа вака: шест одржани семинари во природа, осум во Хомбу Доџо-то под Липац, исто толку во доџо-то во Скопје, како и на два во Романија во доџо-то „Шинган“ во градот Јаши. Исто така, во 2015-та Довезенски зеде учество на неколку меѓународни семинари под водство на неколку реномирани учители за класични јапонски боречки вештини. Да ги споменеме и нив по редослед: февруари во Атина (Грција) на семинар за Катори Шинто рју со Ерик Лоув; во јуни во Градара (Италија) на семинар за Оно ха Итто рју Кенџутсу со Сасамори Такеми Соке; во септември во Цариград / Истанбул на семинар со шиханот за Катори Шинто рју – Нобутоши Отаке. На последниов споменат настан, заедно со Довезенски отпатуваа и Марко Опачиќ и Дарко Божиновски, при што последниов даде и крвна заклетва (кеппан). 

Во оваа прилика сакаме да го изразиме нашето задоволство за воспоставената соработка со „Шинган Доџо-то“ од градот Јаши во Романија. Имено, нивниот водач Каталин Сореану го избра токму инструкторот Довезенски како семпаи (постар ученик – ментор) кој ќе му помага во изучувањето на најстарата традиционална јапонска боречка вештина Теншин Шоден Катори Шинто рју Буџутсу, а секако под водство на заедничкиот ментор Ерик Лоув. Така, членовите на романската секција оваа година на два пати ја посетија Македонија со цел да ги научат основите на школата, а исто така тие на два пати го поканија Довезенски да одржи семинари во нивното доџо.

Покрај овие настани, вредат да се споменат и следниве: семпаи Тодор Ангеловски и кохаи Мартин Гачевски одржаа предавање за дечињата во градинката „Срничка бамби“ во населбата Аеродром; отворивме уште една детска нинџутсу секција (Нинџа Клинци II); прославивме 20 години од постоењето на „Пат кон Сонцето“ и Буџинкан Македонија; нашите најмлади членови од детската група гостуваа во Македонската Национална Телевизија каде што успешно ги презентираа вештините на Буџинкан, а подоцна го посетија и нашето Хомбу Доџо каде што ја изучуваа школата Кото рју Коппоџутсу, како и основите на јапонското мечување; Игор Довезенски се здоби со втор (нидан), а Марко Опачиќ со прв дан (шодан) во Даито рју Аикиџуџутсу.

Како еден од најважните настани слободно можеме да го истакнеме основањето на „Лабораторијата за Источни Култури“. Имено, на предлог на Игор Довезенски, на 14-ти септември Стручниот совет на Институтот за етнологија и антропологија при Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“, донесе одлука за основање на Лабораторијата, со основна цел да се проучува материјалната, социјалната и духовната култура на народите од далечниот исток, со посебен нагласок на Јапонија. 

Во рамките на Лабораторијата, се организираат разни Работилници и Семинари на најразлични теми, а реализаторот на наставата Довезенски секојдневно во неа одржува и часови за Даито рју Аикиџуџутсу и за Џунан Таисо (вежби за растегнување и балансирање на мускулите во телото). Со тоа, јапонските класични јапонски боречки вештини во Македонија се издигнаа на академско ниво и конечно го заземаа местото што им припаѓа.

На крајот, сакаме да се заблагодариме на сите членови на Организацијата „Пат кон Сонцето“, а особено на нашите ученици од Буџинкан Македонија кои со својата макотрпна работа овозможија и оваа година да уживаме во прекрасното патување низ светот на традиционалните јапонски боречки традиции (Корју Буџутсу). Не можеме да ветиме дека следната година ќе постигнеме уште подобри резултати од оваа, но можеме да гарантираме дека се додека дишеме воздух на земјава, нема да ја намалиме љубовта кон борбените класични вештини наследени од генерациите пред нас.

Пат кон Сонцето. Едно доџо – едно семејство. Буџинкан Македонија. Моја приказна – мој живот.

Нинпо Иккан!!!     

Одржан последниот семинар за 2015-та на тема Ханбо Гошинџутсу

Posted on Categories Почетна

Со вчерашниот семинар на тема Ханбо Гошинџутсу (самоодбрана со употреба на краток стап), речиси ги завршивме сите обврски во Буџинкан Македонија од програмата за оваа година. 

Остануваат уште два редовни тренинзи, како и полагањето кое ќе се одржи во среда (30 декември). 
За моментите на семинарот и овој пат ќе ги споделиме импресиите на кохаи Сања Симонова што таа ги искажа на нашиот Форум:

„На моја голема радост, ’книгата’ на семинари за оваа година ја завршивме со ханбо. Љубовта кон ова оружје ми е од деновите кога вежбавме на паркет со дрвено и се сеќавам колку многу беше болно и каков звук создаваше кога ќе паднеше на подот. Неговата убавина според мене е во тоа што е ’скриено’ во многу предмети кои ние ги именуваме со други имиња: чадор, бастум, планинарски стап, сукало…
Како што кажа Сенсеи, ханбо-то е сосема легално, можеме да го носиме со нас секаде и во секое време. Да се владеат техники со вакво оружје е голема предност. Прво затоа што е доволно големо за да направи голема штета на агресивниот напаѓач, која не мора да биде видлива за око, а истовремено е доволно мало за да може да се ’спакува’ за носење со нас. Ханбо-то е мало, а големо нешто.
 
На семинарот бевме осуммина и поминавме осум кати – која од која поубава. Иако првично мислев дека ќе започнеме со основните ставови и форми со кои веќе сум се сретнала, Сенсеи не изненади со тоа што ни кажа дека ќе вежбаме конкретни сценарија за одбрана од различни последователни удари, фатови за дел од облеката, или, пак, обиди оружјето да ни биде одземено. Катите беа ’со карактер’, што би рекол семпаи Марко. Можеше да се почувстува експлозивниот потенцијал на оружјето, а болката при контактот се чувствуваше постојано. Тоа беше најверниот доказ за неговата ефикасност.

Атмосферата за време за целиот семинар беше одлична и секој се потруди да го даде најдоброто од себе. Интензитетот на тренингот допринесе постојано да се менува бојата на лицето кај почетниците, а кај постарите ја зголемуваше сигурноста, брзината и владеењето на ова оружје. Многу е убаво чувството кога за нешто што го сметаш за познато, ќе откриеш некое ново движење кое прави голема разлика и ќе се почувствуваш воодушевено што повторувањето на одредена ката ти открива уште еден нејзин бисер, а ти создава уште поголема глад за понатаму!“

 

Igor Dovezenski held a seminar for Ninpo Ne Waza®

Posted on Categories Uncategorized

The leader of Bujinkan Macedonia, Igor Dovezenski, organized another Sunday seminar in the dojo of Bujinkan Macedonia in Skopje. This time the subject was about martial techniques on the ground, i.e. Ne Waza.

Shidoshi Dovezenski selflessly shared his knowledge from this martial system during the event, and the students tirelessly absorbed all the details, while showing a huge degree of interest for the ground fighting combat methods. Most of the attendees were beginners, who approached learning this subject with genuine curiosity, while the experienced veterans gave their best getting the maximum out of them.
Besides the postures and means to control an opponent, Dovezenski taught choking techniques, as well as ways to control an aggressive attacker.
Happy with what they learned, the students at the seminar said that they would love to attend the next seminar dedicated to this subject.

Great seminar for Nage Waza in the dojo of Bujinkan Macedonia in Skopje

Posted on Categories Uncategorized

Another successfull seminar from the winter events series in Bujinkan Macedonia. This time too, the number of participants didn’t go under ten, which means that the members of the Organization „Taiyou e no Michi“ still highly nurture the martial spirit.
During this seminar, the students of the dojo practiced the basic throws that are used in the classical Japanese martial arts, but of course, instructor Igor Dovezenski taught several new techniques that were well received by the participants. Especially effective was the performance of the throw Harai Goshi, that the students accepted easily and in short time learned to implement it.
Further we have yet to improve the Nage Waza techniques, that were always known for their efficiency and practical use in combat with an aggressive opponent that means us harm or physical injury.
For the next week we have scheduled a seminar for combat on the ground (Ne Waza).

Игор Довезенски одржа семинар за Нинпо Не Ваза®

Posted on Categories Почетна

Водачот на Буџинкан Македонија, Игор Довезенски, одржа уште еден неделен семинар во скопското доџо на Буџинкан Македонија. Овој пат, тема на проучување беа борбените техники на земја односно Не Ваза. 

За време на настанот, шидоши Довезенски несебично го сподели своето знаење од овој борбен систем, а учениците неуморно ги впиваа сите детали, истовремено покажувајќи висок степен на интерес за начините на борење на земја. Повеќето од учесниците беа почетници, кои со голема љубопитност пристапија кон учењето, додека искусните ветерани се обидуваа да го извадат максимумот од нив. 
Покрај положбите на телото и начините на контрола на противникот, Довезенски подучуваше и техники за давење, како и за контрола на потенцијалниот агресивен напаѓач. 
Задоволни од наученото, учесниците на семинарот на крајот изјавија дека со задоволство ќе присуствуваат и на следниот настан посветен на истата тема.  

Одличен семинар за Наге Ваза во скопското доџо на Буџинкан Македонија

Posted on Categories Почетна

Уште еден успешно одржан семинар од серијата на зимските настани во Буџинкан Македонија. И овој пат, бројката на учесници не се спушти под десет, што значи дека се уште се негува високиот борбен дух меѓу членовите на Организацијата „Пат кон Сонцето“.  

За време на семинарот, учениците на доџо-то ги вежбаа основните фрлања што се користат во класичните јапонски боречки вешини, но секако, инструкторот Игор Довезенски подучуваше и некои нови техники кои наидоа на одличен прием кај учесниците. Особено ефективна беше изведбата на фрлањето Хараи Гоши, кое учениците одлично го прифатија и за кратко време научија како да го применат. 
Останува и понатаму да се усовршуваат Наге Ваза техниките, кои отсекогаш важеле за многу ефикасни и лесно применливи при борба со агресивен противник кој сака да ни наштети односно да ни нанесе физичка повреда.  

За следната недела закажан е семинар за борба на земја (Не Ваза).