Intensive course for „Shinobi Taiso“ started

Posted on Categories Uncategorized

On the 7th and the 8th of May, we are going to be starting the first ten lessons from the intensive course for „Shinobi Taiso“, which is designed to have total of 66 lessons. Divided in three levels (shoden, chuden and okuden), this system will provide our members a deeper level of understanding of the human organism, and how to provide first aid during injuries or muscle imbalances.

In the past, the elements from which this system is consisted of were transmitted along with the martial arts. This ancient natural medicine originates from the ancient philosophies and studies of Amatsu Tatara, and thanks to the teacher Toshitsugu Takamatsu it is being transmitted in Bujinkan.
Where does this system get its name?
Shinobi is a term meant for a highly trained person from Feudal Japan who was specialized for various unconventional means of combat.
Taiso is a generic term for conditioning the body consisted of the words: Tai (body) and So (strengthening).
With the term body conditioning we mean: an increase of your health and work ability, an increase of the overall training and stamina to overcome various obstacles.
Shinobi Taiso is a system created by the leader of Bujinkan Macedonia, Igor Dovezenski, with the sole purpose to increase his own fitness needed for the everyday classical Japanese martial art training sessions. The system is consisted of various stretching exercises, as well as exercises to strengthen and increase the muscle stamina.
The system itself is a summation of traditional ways to stretch and strengthen the body used in the classical martial schools. In different ryu-ha these are also known as: Junan Taiso, Junan Undo, Ryu Tai Undo and Aiki Taiso.
  
Dovezenski’s experience gathered during his 28 years of training koryu bujutsu, the latest science research from the area of conditioning the body, as well as the study of the human anatomy and biomechanics (a field in science that studies the mechanical aspects and processes in the living organisms) lead to the creation of Shinobi Taiso®.
For more information and applying, feel free to contact us via our mail: daito_macedonia@yahoo.com

Tenshin Shoden Katori Shinto ryu Bujutsu seminar with Nobutoshi Otake Sensei

Posted on Categories Uncategorized

The leader of the Organization dedicated to the study of traditional Japanese martial arts „Taiyou e no Michi“, instructor Igor Dovezenski, participated at the International seminar for Tenshin Shoden Katori Shinto ryu Bujutsu organized by shidosha Luiza Raini from Italy. The event that lasted 4 days, took place in Milan under the leadership of the shihan Nobutoshi Otake.
During the seminar, Sensei Otake taught all kata from Omote no Tachi, and he explained to the tiniest detail the combat forms of Bo (a staff long 180 cm.), as well as the forms of Naginata. The advanced students had the opportunity to study the techniques from the higher level Gogyo no Tachi too.
Over 60 kodudoki from 14 countries around the world travelled specifically for this International event, where the social and physical aspect of the participants at the event was at the highest level. 
During the last training, shihan Otake transmitted the first kata with a Naginata to Dovezenski, and he explained really well the ways to use this middle aged Japanese weapon.
Until the next international event, the new material needs to be studied completely in order to continue the hard Path of this oldest Japanese martial tradition.

Одржан неделен ЈумиЈа семинар

Posted on Categories Почетна

Вчера во месноста Млака во долината под планината Липац, се одржа еднодневен семинар во природа на тема: ЈумиЈа Џутсу (вештина на гаѓање со лак и стрела). На семинарот присуствуваа четворица членови на Буџинкан Македонија кои имаа можност одблиску да се запознаат со едно од најстарите оружја познати кај речиси сите народи на планетава.

Настанот започна со мало предавање за историјата на јапонскиот лак, а потоа се започна со гаѓање со таканаречениот Ханкју односно Полулак. Станува збор за скратена верзија на јапонскиот долг самурајски лак, инаку познат по своите одлични перформанси.

Покрај гаѓањето од неколку различни ставови, се вежбаа и разни техники на стрелање во движење, во трчање, но и техники на испалување на стрелата во далечина.

На крајот беше договорено овој семинар и понатаму да продолжи да се одржува, секогаш во исто време во годината односно во месецот мај.

Одржан семинарот за Теншин Шоден Катори Шинто рју со Ерик Лоув (Менкјо)

Posted on Categories Почетна

Заврши и вториот од предвидените меѓународни семинари за 2016-та година со најдобрите европски кобудо мајстори, а организирани од страна на Организацијата за изучување традиционални јапонски боречки вештини – Пат кон Сонцето. 

На тридневниот настан учествуваа неколкумина ученици од Катори Шинто рју Македонија, како и еден ученик на шидоша Ерик Лоув од Холандија. 

За време на семинарот, учителот Лоув предаваше техники на симултано извлекување и сечење со јапонски меч (иаиџутсу/баттоџутсу), како и борба со катани (кенџутсу). Не изостанаа ниту техниките со долг стап (боџутсу), како и катите со нагината. 

Како и секогаш, учителот Лоув несебично и со многу внимание го предаваше своето знаење и тоа на само нему својствениот начин – со многу хумор и смеа.

Слободното време во паузите беше искористено за посета на Осоговскиот Манастир и на Крива Паланка, како и на локалитетот Куклица и на древниот град Кратово. 

До следното видување…

Теншин Шоден Катори Шинто рју семинар со Ерик Лоув Сенсеи

Posted on Categories Почетна

Во организација на Катори Шинто рју Македонија, а со подршка на Организацијата за изучување јапонски класични боречки вештини „Пат кон Сонцето“, утре вечер во Македонија ќе допатува нашиот ментор за Теншин Шоден Катори Шинто рју Буџутсу – Ерик Лоув од Холандија. Во следните неколку денови, тој ќе одржи семинар за оваа најстара документирана јапонска боречка традиција, а на настанот учество ќе земат неколкумина членови на нашето доџо.

Инаку, ова е трета посета на нашата држава од страна на учителот Лоув, кој инаку е еден од ретките носители на титулата Менкјо за Катори Шинто рју.

На семинарот ќе се вежбаат техники на извлекување на мечот од седечка (иаиџутсу) и стоечка (баттоџутсу) положба, како и техники на борба со стап (боџутсу) и со хелебарда (нагинатаџутсу).

Сите заинтересирани можат да не контактираат на нашиот и-мејл: daito_macedonia@yahoo.com

Повеќе информации за Теншин Шоден Катори Шинто рју Буџутсу во Македонија —->тука

За вештината, на Википедија —–> тука

И на You Tube —–> тука

Одржан првиот од серијата интензивни курсеви за „Шиноби Таисо“

Posted on Categories Почетна

Викендов што измина се одржа првиот од серијата интензивни курсеви за „Шиноби Таисо“, под водство на водачот на Организацијата „Пат кон Сонцето“ – Игор Довезенски. Тројца ученици на Буџинкан Македонија одлучија да го изучуваат овој систем во кој што се инкорпорирани многу традиционални јапонски методи создадени со цел да помогнат при разни физички дисфункции предизвикани поради нерамнотежа во мускулниот систем кај човекот, но и разни пореметувања на текот на енергијата во телото.

Веднаш по завршувањето на првиот дел од курсот, учесниците ги споделија своите импресии на интерниот Форум.

„Долго време сум во Буџинкан Македонија и сум присуствувал на многу тренинзи, семинари, како домашни, така и странски. Сум бил учесник и на летните кампови, сум доживеал и поминал низ секакви предизвици во доџо-то. Толку многу работи сум научил и сум запознал толку многу луѓе и зарем можам после сето тоа да се запрашам: ’Па добро бе, дали вреди? Дали е тоа загубено време, дали сум можел нешто попаметно да направам?’

Викендов со Сања и со Даме присуствувавме на уште еден семинар каде што повторно се сретнавме со неверојатното знаење на Сенсеи. Темата на овој семинар беше како да го подобриме квалитетот на животот, како да ги превенираме повредите, но и како да го вратиме балансот во локомоторниот систем. 
Сенсеи во ова има навлезено максимално детално, прецизно дури и на академско ниво. Запознавање на системот кој го движи нашето тело, неговите природни положби и зошто доаѓа до повреди, понатаму зошто човекот се повеќе има дисбаланс на мускулната структура, каков е нашиот модерен начин на живот и кои се последиците од технолошките предности кои ги користиме секојдневно. На сите овие прашања добивме одговор, иако мислам дека два дена се премалку за да се помине сето тоа и понатаму потребно е секојдневно истражување и надградување. Една од најважните работи кои ги научив за време на курсот е дека човекот мора совршено да си го познава своето тело и да се грижи за него најдобро што може. Сметам дека се повеќе се отуѓуваме од себе и дека комплетно сме во некаков самоконфликт. Сите се залажуваме дека сме зафатени со некои важни работи, а во суштина тоа што е навистина важно го отфрламе на страна, го забораваме, ги игнорираме сигналите за помош кои телото ги праќа и на крајот заболуваме.
Се надевам дека ќе ги поминам сите часови што се предвидени за Шиноби Таисо и дека ќе можам да помагам и на луѓето околу мене“ – Владимир Антовски
„Двата дена ги посветивме многу детално на теоретското и на практичното изучување на движењето на телото. Најпрво Сенсеи детално ни објасни што значи и како доаѓа до дебалансирање на мускулите и како денешниот начин на живот (не)влијае на нарушување на локомоторниот систем кај човекот. Имавме можност да се запознаеме и со функциите на скелетот, да ги утврдиме сите правци на движење на одреден дел од телото и соодветно на тоа да одбереме вежби кои ќе ни послужат за зајакнување или за растегнување на мускулите (зависно од потребата).
Во практичниот дел работевме многу техники со соодветни варијанти, со тоа што внимававме на ритамот, на дишењето, на балансираноста во левата и десната страна, времетраењето, но и обративме внимание на тоа како треба да изгледа еден комплетен час.
Ги изучувуваме и нарушувањата кои најчесто се среќаваат кај луѓето, начините како да ги дијагностицираме, па соодветно на тоа и како да ги третираме.
Вежбите ги делевеме во зависност од тоа за каков проблем станува збор и како да се третира, потоа во зависност од условите кои ги имаме. На пример додека сме на работа, како можеме додека седиме на столче да направиме серија на вежби, но и вежби на топка во домот, вежби со помош на ѕид и сл. Семинарот беше многу интерактивен и на сите прашања веднаш добивавме одговор од Сенсеи. На крајот секој од нас доби задача да одржи еден час“  – Сања Симонова
„Се уште не сум сигурен дали јас ги насочив Влатче, Сања и Даме за подлабоко да се посветат на Шиноби Таисо, или, пак, системот за помагање при физички дисфункции, но и нивна превенција – ги одбра токму нив. Како и да е, среќен сум што моите долгогодишни ученици, откако ќе почнат да ги совладуваат основите на кобудо-то, почнуваат постепено да се „специјализираат“ и за пооделни вештини. Се надевам дека тројцата ќе го изодат Патот до крај“ – Игор Довезенски