Одржан детскиот турнир во гаѓање со Фукија - Total Fukiya Challenge

Posted on Categories Почетна

Нинџа Клинците на Буџинкан Македонија имаа можност да ги испробаат своите вештини во гаѓање со Фукија (цевка за издувување стрелки) на детскиот турнир – Total Fukiya Challenge.

Натпреварот со одржа во неделата, а на истиот учество земаа 11 дечиња од доџото. При тоа, најдобри резултати постигна Неда Стојановиќ, додека второ и трето место земаа Виктор Марковски и Марко Поповиќ.

Да напоменеме уште и дека во саботата беше одржана и обука за гаѓање со фукија, при што инструкторот Игор Довезенски ги подучуваше дечињата околу употребата на ова старо јапонско орудие.

Одржан Танто Џутсу / Муто Дори семинар

Posted on Categories Почетна

Во скопското доџо на Буџинкан Македонија во саботата се одржа семинар за борба со нож (Танто Џутсу), како и голорака одбрана од истото оружје (Муто Дори).

Како и секогаш кога станува збор за техники со танто, семинарот беше возбудлив и динамичен, а учесниците имаа можност да научат нови техники, но и да ги повторат веќе научените.

Следниот семинар на Буџинкан Македонија веќе е закажан за во недела, на тема Кусари Фундо (борба со ланец отежнат со тегчиња).

Работилница за деца со аутистичен спектар на нарушување и пречки во развојот

Posted on Categories Почетна

Во неделата, во скопското Доџо на Буџинкан Македонија се одржа хуманитарна Работилница за деца со аутистичен спектар на нарушување и пречки во развојот. На истата присуствуваа десетина дечиња кои имаа можност да го вежбаат системот Шиноби Таисо, со цел да ги подобрат вештините на локомоторниот апарат.

На бесплатната Работилница учество земаа и нашите пријатели – дефектолозите од Здружението за рана стимулација, развој и игра кај деца „Креатива Исток“, како и професионалците од „Логотека Пеперутка“. Сите заедно здружени со една цел – да се олесни животот на дечињата кои имаат разни пречки во својот развој.

По завршувањето на настанот, на дечињата им беа доделени дипломи и беџеви за учество кои предизвикаа голема насмевка на нивните лица.

Доџото за изучување на јапонски класични Нинџа и Самурајски вештини „Буџинкан Македонија“ е познато по својата хуманитарна работа, а инструкторот Игор Довезенски, заедно со своите ученици, отсекогаш помагале и се залагале за општество еднакво за сите кои живеат во Република Македонија.

Одржан шестиот “Детски Нинџа Маратон“

Posted on Categories Почетна

Во скопското доџо на Буџинкан Македонија, во саботата се одржа шестиот по ред “Детски Нинџа Маратон“. На настанот учествуваа 15-тина дечиња од двете групи кои уживаа во разните активности кои секогаш се неизоставен дел од овој семинар.

Покрај редовниот тренинг на кој што се изучуваат разни техники, најмладите членови на Буџинкан Македонија ги зголемија своите моторички вештини преку таканаречената „Нинџа Гимнастика“ со пречки, а на крајот сите уживаа во проекцијата на еден од филмовите со легендарниот глумец Џеки Чен.

Се гледаме на следниот „Детски Нинџа Маратон“.