Одржан интензивен семинар за третото ниво на Шиноби Таисо (Ки Ундо)

Posted on Categories Почетна

Семинарот што викендов се одржа под водство на шидоши Игор Довезенски, на многумина кои не се длабоко навлезени во јапонските борбени традиции, би им изгледал чуден односно нереален.

Меѓутоа, членовите на Буџинкан Македонија многу добро знаат колкава голема поврзаност постои меѓу човекот и меѓу Природата односно Универзумот, па така со задоволство се одзваа и на овој необичен настан.

За време на семинарот, Довезенски одржа серија предавања за првите три модули од системот Шиноби Таисо, при што учесниците имаа можност да научат неколку техники на дишење (кокју хо), потоа пет основни техники на медитација (мокусо), како и совети за правилниот и здрав начин на исхрана (еијо).

Сега ќе следува една поголема неколкумесечна пауза, за кое време, членовите кои на некој начин се специјализираат за овој систем, ќе треба да ги применат и совладат научените техники, а на пролет ќе имаат можност да ги научат и останатите три модули на Ки Ундо.

Одржан уште еден интензивен семинар за првото ниво на Шиноби Таисо (Џунан Таисо)

Posted on Categories Почетна

Новиот циклус семинари посветени на Шиноби Таисо започна токму викендов што измина, а уште двајца членови на Буџинкан Македонија си дадоа задача да го совладат овој систем.

За време на настанот, шидоши Игор Довезенски ги подучуваше учесниците како да ги препознат симптомите настани од мускулна нерамнотежа на телото, а потоа и како да ги остранат истите.

Предавањата беа многу детални, а при тоа се користеа и анатомски атласи со цел подобро да се долови работата на човечкото тело, но и последиците кои настануваат благодарение на неправилниот животен стил односно професијата која секојдневно ја извршуваме.

Веќе за три недели закажан е уште еден Шиноби Таисо семинар на кој ќе се изучуваат првите три модули од третото ниво Ки Ундо.