Одржан семинарот „Силата на Јари VIII“

Posted on Categories Почетна

Како и минатата година, така и оваа, „Баба Марта“ ги изненади Воините на Буџинкан Македонија покажувајќи ја својата непредвидливост и моќ да ги менува временските услови по неколку пати во текот на еден ден.

Семинарот за борба со копје (Соџутсу), кој секоја година привлекува голем дел од членовите на Буџинкан Македонија, во неделата се одржа по осми пат, повторно на истата локација (Слепо Коло) на ридот Орљак. И овој пат, извиците на учесниците сведочеа за желбата да се навлезе што подлабоко во оваа древна јапонска боречка вештина.

Иако утрото ветуваше убави временски услови, кои во првиот дел
од денот навистина се остварија, качувајќи ја живата на термометарот на 25 степени целзиуосви, некаде после 13:00 часот температурата нагло падна симнувајќи се на околу 5 степени. Истовремено, заврна силен дожд што немилосрдно почна да ги накиснува учесниците на настанот. И покрај силниот студ, Воините одлучно ги завршија сите кати од првиот дел од деншото (Омоте), а потоа се упатија во Хомбу Доџо-то каде што имаа можност да гледаат снимки од поранешните тренинзи на кои шидоши Довезенски подучува техники од школата Кото рју Коппоџутсу.

На крајот на денот, инструкторот на Буџинкан Македонија најави дека овој традиционален семинар ќе продолжи и понатаму да се одржува секоја година во март, на истата локација.

Шурикен Џутсу во Хомбу

Posted on Categories Почетна

Во дворот на Хомбу Доџо-то на Организацијата „Пат кон Сонцето“, во саботата се одржа специјален семинар на тема Шурикен Џутсу. На настанот учествуваа над десетина членови на Буџинкан Македонија кои во текот на денот исфрлија повеќе од петстотини метални сечива, карактеристични за нинџа воините од времето на средновековна Јапонија. Учесниците, кои беа на најразлична возраст, имаа можност да гаѓаат со Сенбан и со Ига шурикени, а на крајот на денот дрвените мети беа речиси целосно оштетени од силните продорни удари на железните ѕвездести орудија. Некои од учениците на шидоши Довезенски, кои редовно и со години учествуваат на овој традиционален семинар, веќе постигнуваат одлични резултати во оваа стара јапонска вештина, додека тие кои допрва се запознаваат со истата се воодушевени од нејзината моќност.

Доделени признанија „Генин“ за двајца членови на Буџинкан Македонија

Posted on Categories Почетна

На 27 февруари (2017-та), учителот Довезенски им додели бронзени медали „Генин“ на помладите Учители Зоран Тодоровски и Марко Опачиќ, како признание за нивното десетгодишно редовно вежбање во доџо-то на Буџинкан Македонија.

Се надеваме дека оваа награда само ќе го зголеми поттикот и ќе биде уште поголем мотив за нивното понатамошно усовршување на Патот на јапонските традиционални боречки вештини.

Нинпо Иккан!!!

Одржан семинарот во природа - Харагеи IV

Posted on Categories Почетна

Ја дочекавме пролетта на најубавиот можен начин. Со семинар во природа на прекрасниот Еленац, под самите карпи кои надвиснуваат над стариот кладенец.

Вкупно 12 вежби за култивирање на внатрешната енергија успеавме да извежбаме за време на настанот кој привлече 12 учесници од сите возрасти на Буџинкан Македонија.

Посебно внимание привлекоа техниките за медитација кои имаа за цел да не научат како да ја концентрираме енергијата во точката Танден, која што се наоѓа околу три сантиметри под папокот.

Ниту техниките за забележување на промените во околината не ги оставија рамнодушни Воините на доџо-то, а забележлив беше нивниот напредок, пред се поради нивното редовно учество на настанот.

Следниот семинар во природа ќе се одржи во март, во месноста Слепо Коло на ридот Орљак, а темата ќе биде: Моќтта на Јари (Борба со Копје).