Одржан шестиот БуЈуКаи

Posted on Categories Почетна

Според договорениот редослед, шестиот по ред меѓународен БуЈуКаи семинар, овој пат се одржа во Македонија. На настанот учествуваа околу триесетина нинџутсу практичари од Турција и од земјата домаќин.

Како и досега, домаќините на БуЈуКаи VI од Буџинкан Македонија се потрудија целосно да го организираат времето на гостите од Република Турција, при што беа посетени многу туристички и археолошки локалитети во Републиката, за што подобро да се презентираат убавините на древната Македонија.

Одличната дружба беше зачинета со неверојатно добар тренинг, а следниот БуЈуКаи VII е закажан за крајот на октомври, во Истанбул.

Учителот Довезенски повторно во Јапонија - заедно со своите ќерки

Posted on Categories Почетна

Месец дена по првото Муша Шугјо во Јапонија, учителот Довезенски замина на уште едно двонеделно, овој пат заедно со своите ќерки Косара и Ксенија.

За време на престојот македонските преставници на Буџинкан Доџо вежбаа со учителите Тоширо Нагато, Јукио Ногучи, Исаму Шираиши, Хироши Нагасе, Ватару Тезука, Коџи Фурута и други.

Свесни за напредокот и залагањето на учителот Довезенски, а на предлог на тројца ДаиШихани, јапонските учители му доделија на Довезенски звање Џудан Kaгјо Хаппо Бикен.