Одржан семинарот за Чигирики

Posted on Categories Почетна

Еден ден по Таихенџутсу, во Хомбу Доџото на „Пат кон Сонцето“ беше одржан и семинар за Чигирики.

Инаку, тренингот со ова необично орудие веќе одамна е ставен во редовната програма на Буџинкан Македонија, а членовите на Доџото постојано имаат можност да се усовршуваат со истото.

Остатокот од времето беше искористено за одлична дружба, како и за средување на јапонската зен градина.

Таихенџутсу семинар во Хомбу

Posted on Categories Почетна

Учесниците на саботниот семинар во Хомбу, за кратко време се уверија во зборовите на учителот Игор Довезенски кои тој ги искажа пред почетокот на настанот, дека Таихенџутсу е еден од најтешките физички предизвици за секој сериозен практичар на Нинџутсу. И навистина, веќе следното утро, болката што ги преплави мускулите на сите ученици им го докажа тоа.

На семинарот се вежбаа сите Таихенџутсу техники од школата Тогакуре рју Нинџутсу, а четирите саати минаа многу брзо. Меѓутоа и покрај се’, најважната цел беше остварена – сите направија чекор напред за мал напредок во техниките кои се многу важен дел од Нинџутсу вештината.

Танбо семинар во Хомбу

Posted on Categories Почетна

Возбудлив семинар за борба со кратка палка (Танбо) вчера беше одржан во Хомбу-то на „Пат кон Сонцето“.

За време на настанот, учителот Довезенски обрна посебно внимание на ударите и блоковите со Танбо, како и на МаАи (растојание) и на борбата со две палки истовремено.

Учесниците беа презадоволни од наученото, а според интересот најверојатно семинарот со Танбо почесто ќе биде на распоредот на настани во Хомбу.

Одржан семинар за Оно

Posted on Categories Почетна

Еднодневен семинар за Оно (Голема самурајска секира) се одржа во саботата во дворот на Хомбу Доџото на Организацијата „Пат кон Сонцето“.

Присутните имаа одлична можност да се запознаат односно да ги усовршат техниките на користење на ова класично самурајско орудие кое во традицијата на Буџинкан е задржано во школата Шинден Фудо рју Дакентаиџутсу.

Учителот Игор Довезенски како и секогаш на висината на својата задача се потруди да им пренесе што повеќе детали на своите ученици кои секогаш гладни за поголемо знаење доаѓаат на тренинзи во стожерното Доџо во долината на Липац.

Уште две нови носителки на признанието „Генин“

Posted on Categories Почетна

Ќерките на учителот Игор Довезенски, за време на неделниот семинар за Шинден Фудо рју Иаиџутсу, се здобија со бронзени „Генин“ медали.

Така, Косара и Ксенија Довезенски се шестиот и седмиот член на Буџинкан Македонија, што се здобиле со ова високо признание.

Инаку, бронзените медали „Генин“ се доделуваат после десет години редовно и посветено вежбање во „Пат кон Сонцето“, како признание за залагањето и лојалноста кон доџото, соборците и учителот.

Неделен семинар за Иаиџутсу

Posted on Categories Почетна

Еден ден по семинарот за користење нинџа мрежа (Тоами), во Хомбу-то на Организацијата „Пат кон Сонцето“ се одржа и семинар за брзо извлекување и симултано сечење со јапонски меч (Иаиџутсу).

Поради дождот кој паѓаше во текот на целиот викенд, овој настан се
одржа во внатрешноста на самото Доџо.

Во прекрасна атмосфера, беа пренесени многу техники од школата Шинден Фудо рју, кои учителот Довезенски несебично ги сподели со учесниците.

Одржан еднодневен семинар за борба со Тоами (Мрежа)

Posted on Categories Почетна
Во саботата во дворот на Хомбу Доџо-то на Организацијата „Пат кон Сонцето“, се одржа семинар за ракување со нинџа мрежа – Тоами.

За време на настанот, членовите на Буџинкан Македонија поминаа четири саати во вежбање на основните техники на фрлање на мрежата.

Уште да напоменеме и тоа дека семинарот се одржа во крајно неповолни временски услови, кои сепак не беа доволно силни за да ја намалат волјата на учесниците за сопствено усовршување и дополнување на знаењето.