Одржан Џиссен Хеихо семинар

Posted on Categories Почетна

Како за крај на 2022 година, во Буџинкан Македонија се оддржа Џиссен Хеихо семинар, со намера да се потсетиме на фанатичните тренинзи кои во нашето Доџо редовно се практикуваа во минатото. Не дека и сега сме заслабнале, меѓутоа го следиме пулсот на генерациите и на времето, па во некои аспекти од тренингот се прилагодуваме кон нив.

На вчерашниот семинар, воглавно учествуваа Семпаите односно постарите ученици кои на времето редовно вежбале Џиссен Хеихо. За тие кои не знаат, тоа е систем развиен од страна на учителот Игор Довезенски, со цел максимално да се искористи борбената стратегија на традиционалните јапонски борбени вештини и полесно да се прилагоди на денешниот начин на борба.

Веќе во петок не очекува годишното полагање за звања, по што следува мала новогодишна прослава (БоненКаи).

Шинкен Гата - Тора но Маки

Posted on Categories Почетна

На 27 ноември, во скопското Доџо на Буџинкан Македонија, се одржа семинар на тема Шинкен Гата – Тора но Маки.

Овој систем на борба кој потекнува од традиционалната школа Кукишинден рју Дакентаиџутсу е познат по својата динамичност и борбеност. Тоа секако е доволна причина за интерес кај членовите на Организацијата „Пат кон Сонцето“, кои се познати по желбата за тежок и напорен тренинг исполнет со болка.

За време на настанот. учителот Довезенски предаваше техники од првото и од второто ниво на Тора но Маки.