Успешно одржан семинарот на Пелистер

Posted on Categories Почетна

05052c45-159c-4eaf-bc21-aef739034b12.jpgВо организација на Нинџутсу Сојузот Буџинкан Македонија, а во чест на
едногодишнината од формирањето на битолската секција на Школото за
борбени вештини – Пат кон Сонцето, вчера на една од падините на
планината Пелистер се одржа семинар на тема Шинкен Гата Таиџутсу.
На семинарот се обработија различни ситуации на реална голорака
самоодбрана, а на крајот, се вежбаа и неколку техники со меч (кен
џутсу) и со стап (ханбо џутсу).
Семинарот помина во одлична атмосфера, за што се погрижија членовите на
битолското доџо, но и учениците на Хомбу Доџо-то, кои дојдоа во голем
број со цел да им укажат чест на домаќините.
Што друго да се каже и како може да се доживее еден ваков настан, на
кој 17 луѓе, сите со една цел во срцето, за самоусовршување, се дружеа
неколку часа. Кога на едно место, ќе се соберат толку воини  (со
искрено срце – сеишин), сеќавањата остануваат врежани во меморијата
засекогаш.

п.с. Фотографии од семинарот во „Фотогалерија“ и колаж фотка во  „Семинари“

Семинар на Пелистер – една година од формирањето на битолската секција

Posted on Categories Почетна

По повод едногодишнината од отварањето на битолската секција на Школото
за борбени вештини – Пат кон Сонцето, Нинџутсу Сојузот Буџинкан
Македонија организира еднодневен семинар на тема:

Шинкен Гата Таиџутсу (Реални борбени апликации)

Локација: Некаде под врвот на Пелистер
Датум: 13 Април
Цена: 500 денари
Време:
– 07.00 поаѓање од Скопје
– 10.00 средба со членовите од Битола
– 10.15 искачување на Пелистер
– 13.00 тренинг
– 15.00 симнување

Семинарот е отворен за сите !

Тренинг за деца во Пат кон Сонцето-Хомбу Доџо

Posted on Categories Почетна

ad92ba48-f9da-43e7-8e27-ef3225fc1efe.jpgСо задоволство сакаме да Ве информираме дека од почетокот на месец
април, во нашето Школо за борбени вештини – Пат кон Сонцето,
обезбедивме посебен термин наменет за тренинг со деца на возраст од 7
до 14 години.
Со оваа детска група ќе раководат помладите инструктори во Буџинкан
Македонија, Марјан Прошев и Марко Опачиќ, студенти на Факултетот за
физичка култура во Скопје.

Цената на тренинзите е 800 денари, а се одржуваат во деновите:

– вторник од 18.30 до 19.30

– четврток од 18.30 до 19.30

– сабота од 17.30 до 18.30

За сите информации можете да се обратите на:

070 645 593 (нон стоп)
077 586 472 (пон. – пет. од 09.00 до 15.00)

Повелете!

Успешно одржана Работилницата за самоодбрана за жени

Posted on Categories Почетна

bd9250c0-b98c-4ee8-8b28-357ed7028c3f.jpgПозитивна енергија, одлична атмосфера и многу насмевки ја следеа
Работилницата за самоодбрана за жени што ја организираше Школото за
борбени вештини Пат кон Сонцето-Хомбу Доџо.
Припадничките на понежниот пол имаа можност да научат различни техники
на самоодбрана во секакви ситуации, но и од различни профили на
напаѓачи.
На работилницата учествуваше и една дама од Норвешка, со што, настанот доби и меѓународен карактер.
Беше преубаво да се вежба и да се биде дел од дружбата на
работилницата, а најголема награда за инструкторот беа насмеаните лица
и добрите резултати кои беа постигнати.
На крајот, сите учеснички се изјаснија дека со задоволство ја очекуваат
следната работилница на која ќе се обработуваат техники на самоодбрана
со предмети кои можат да се најдат во секоја женска чанта.

******************************************************************

Работилницата за самоодбрана за жени, прва од ваков вид во Македонија,
беше проследена со текст на цела страница во викенд додатокот во
најтиражниот дневен весник во нашата земја, „Дневник“. Целосното
интервју со главниот инструктор на Буџинкан Македонија можете да го
прочитате во „Списание“.

За сите припаднички на понежниот пол – РАБОТИЛНИЦА ЗА САМООДБРАНА ЗА ЖЕНИ

Posted on Categories Почетна

e48274da-feff-4a24-9ff3-a94517948f2c.jpgШКОЛОТО ЗА БОРБЕНИ ВЕШТИНИ
ПАТ КОН СОНЦЕТО
ЗА ПРВ ПАТ ВО МАКЕДОНИЈА ОРГАНИЗИРА
РАБОТИЛНИЦА ЗА САМООДБРАНА ЗА ЖЕНИ

ПОД НАСЛОВ
ПОНЕЖНИОТ ПОЛ – ПОСИЛЕН ПОЛ
ВО РАБОТИЛНИЦАТА ПОСВЕТЕНА ЗА САМООДБРАНА НА
ЖЕНСКИОТ ПОЛ ЌЕ ДОБИЕТЕ ПРАКТИЧЕН ОДГОВОР НА
СЛЕДНИТЕ ПРАШАЊА:

ШТО АКО…?

-МЕ НАВРЕДУВА?
-МЕ УДРИ?
-МЕ КЛОЦНЕ?
-МЕ ЗГРАПЧИ?
-МЕ СОБОРИ НА ЗЕМЈА?
РАБОТИЛНИЦАТА Е ПРЕДВИДЕНА И ПРИЛАГОДЕНА ЗА
ПРИПАДНИЧКИТЕ НА ПОНЕЖНИОТ ПОЛ КОИ НЕМААТ
НИКАКВО ИСКУСТВО ВО БОРЕЧКИТЕ ВЕШТИНИ, НО СЕ РАБИРА,
ГИ ПОВИКУВАМЕ ДА НИ СЕ ПРИДРУЖАТ СИТЕ ЗАИНТЕРЕСИРАНИ,
БЕЗ РАЗЛИКА НА НИВОТО НА ЗНАЕЊЕ.

ДАТУМ НА ОДРЖУВАЊЕ:

23 МАРТ, 2008 ГОДИНА

ВРЕМЕ: ОД 11.00 ДО 15.00 ЧАСОТ

КОТИЗАЦИЈА ЗА УЧЕСТВО: 800 ДЕНАРИ

ДОПОЛНИТЕЛНИ ИНФОРМАЦИИ: 077 586 472  ИЛИ НА Е-МАИЛ: daito_macedonia@yahoo.com

Успешно одржан семинарот Шурикен Џутсу Сенбан Наге

Posted on Categories Почетна

06a2f4f2-f5e3-4b52-abe1-52dedb0c6140.jpgКако и секој друг, така и овој семинар во природа помина во фантастична
атмосфера. Многу сонце, малку ветерче и чист воздух на тони, сето тоа
придонесе за уште подобро расположение за време на семинарот Шурикен
Џутсу Сенбан Наге.
На семинарот учествуваа учениците од почетничката група на Хомбу
Доџо-то, а мораме да признаеме дека изненадија со брзото совладување на
техниките на сенбан наге односно фрлање на метални сечива од Тогакуре
Рју школата.
Покрај историјата и филозофијата на вештината Шурикен Џутсу, учесниците
имаа можност да научат петнаесетина различни техники на фрлање. Сепак,
од тоа што можеше да се забележи за време на семинарот, учениците
најмногу уживаа за време на гаѓањето со три шурикени истовремено, како
и во гаѓањето од големи растојанија.
Се на се, одличен ден и многу научени работи, кои секако, треба постојано да се дотеруваат.

Шурикен Џутсу Сенбан Наге – семинар во природа

Posted on Categories Почетна

d4984a9f-1bf7-4cd2-8abb-0e3d4624e158.jpgНа 16 март (недела), Нинџутсу Сојузот Буџинкан Македонија ќе одржи
семинар во природа на тема Шурикен Џутсу Сенбан Наге (вештина на
користење метални сечива од типот сенбан).
На семинарот ќе се обработуваат техники со сенбан шурикен, во
согласност со темата на годината. Станува збор за оружје кое било
користено од страна на нинџа воините од школата Тогакуре Рју, а
учесниците ќе имаат можност да научат за нивната историја, но и да
ракуваат со истите.

Тема: Шурикен Џутсу Сенбан Наге

Ден: 16 март, 2008 година

Место: Смкнено

Програма:    08.00 часот – поаѓање од Скопје
                     09.00 часот – пристигнување
                     10.00 -16.00 часот – теоретски и практичен дел
                     16.30 враќање назад

Цена: 1.000 денари – во цената е вклучено: семинарска такса и превоз

Семинарот ќе се одржи без разлика на временските услови.

Добри вести од Папа Сан / Good news from Papa San

Posted on Categories Почетна

a313ec49-94e4-4152-ba2e-2a41000b826c.jpgI would like to inform you that I have just contacted Papa San sensei.
He asked me to pass his warm regards. As always, he was highly
optimistic and he said he will be back stronger than ever.
As you already know, he had few heart surgeries, but still allowed me to pass this beautiful news:

Papa San will visit Macedonia to conduct a seminar for his European students!

Tai Kai Macedonia 2008 (17/18 may)

If you have any questions, feel free to contact me through our e-mail.

**********************************************************

Сакам да Ве информирам дека пред малку контактирав со Папа Сан сенсеи,
при што ме замоли да Ви пренесам големи поздрави. Како и секогаш, тој
беше многу оптимистичен и порача дека ќе се врати посилен од кога и да
е.
Како што знаете, тој имаше неколку операции на срцето, но, и покрај тоа, ми рече дека можам да Ви ја соопштам убавата вест:

Папа Сан доаѓа во Македонија да одржи семинар за сите негови ученици  во Европа!
 
Таи Каи Македонија 2008 (17/18 мај)
Доколку имате некакви прашања, слободно контактирајте ме преку нашиот е-маил.

Семинар за помош на Папа Сан

Posted on Categories Почетна

Сакам да Ве известам дека операцијата на срцето извршена над учителот
Ед Мартин „Папа Сан“ поминала добро и дека докторите прогнозираат добра
завршница. Во последниот наш контакт, тој беше оптимистично расположен
и не сакаше да слушне за одложување на неговиот семинар во нашата
земја, кој треба да се одржи на 17/18 мај, 2008 година.
На една од официјалните веб-страници на Буџинкан Доџо, поставен е линк до форумот Kutaki
, каде што неговите ученици и пријатели се обидуваат на најразличен
начин да соберат парични средства со цел да му ги олеснат големите
болнички трошкови.
Ние, како негови пријатели и ученици, ќе се вклучиме во акцијата, преку
организирање на еднодневен семинар, а средствата собрани од истиот, ќе
бидат испратени на неговата банковна сметка.
Семинарот ќе се одржи на 2 март (недела), со почеток во 11.00 и ќе трае
до 15.00 часот. Тема на семинарот ќе биде „Ханбо Џутсу“, а цената на
семинарската такса ќе изнесува 500 денари.
Papa San, Gambate Kudosai !

Неделен Хомбу Доџо тренинг – Јавара Џутсу

Posted on Categories Почетна

bea4d2ed-3dfa-4dde-aca8-38be0eaf4dd8.jpgНа 24 февруари (недела), во Хомбу Доџото на Нинџутсу Сојузот Буџинкан Македонија, ќе се одржи тренинг на тема Јавара Џутсу.
На овој настан ќе може да присуствуваат сите ученици на Буџинкан
Македонија, без разлика на нивото на знаење. Инаку, јавара е кратко
дрвено стапче, чија што должина може да варира од 10 до 30 сантиметри,
но предноста на оваа вештина е што јаварата може да биде заменета со
било кој предмет што го користиме секојдневно, како што е пенкалото,
моливот, чешелот, привезокот за клучеви и слично.
Целосна боречка вештина, која користи целосно легални предмети од
секојдневието и одлични техники кои овозможуваат самоодбрана во секое
време и на секое место.
Тренингот ќе започне во 11.00 и ќе трае до 14.00 часот (цена 200
денари), а потоа ќе следува прикажување на документарниот филм „Човекот
како оружје“, снимен и прикажуван на сателитскиот канал „Хистори“, во
кој, како тема е обработена вештината нинџутсу. Секако, сето тоа ќе
биде проследено со стручен коментар и објаснување.
Не пропуштајте го овој тренинг. Пријавете се на време!

П.С. Понесете со вас дрвено односно метално стапче, чешел или пенкало.