Семинар за лак и стрела (Јуми Ја)

Posted on Categories Почетна

Во дворот на Хомбу Доџото на Организацијата „Пат кон Сонцето“, во саботата се одржа семинар за гаѓање со лак и стрела (Јуми Ја).

На настанот учествуваа десетмина членови на Буџинкан Македонија, кои ги изучуваа вештините на употреба на Јуми Ја од школата Тогакуре рју. Техниките се увежбуваа на самоделски лак (Маруки Јуми), краток нинџа лак (Ханкју), како и на турски лак, со цел да се воочат и совладат разликите на орудијата.

Се гаѓаше од четири различни положби на телото, во мета одалечена десетина метри.

Веќе за следниот семинар, најавено е гаѓање со нови ханкју-лакови кои ќе бидат со далеку подобри перфоманси од сегашниве.