БуЈуКаи Србија III

Posted on Categories Почетна

Викендов што измина, во малиот, но преубав Нови Бечеј во Србија, се одржа третиот по ред БуЈуКаи Србија.

Овој меѓународен семинар е еден од најголемите што се одржуваат во регионот, а на него присуствуваат повеќе од осумдесет учесници од неколку земји во Југоисточна Европа.

Секоја година, се зголемува и бројот на инструктори, па така во 2023 година се придружија и учителите од Турција и Германија.

Учителот Игор Довезенски за оваа година одлучи да ја предава школата Шинкен Гата Тора но Маки, со што кај учесниците предизвика бура од аплаузи и емоции, а многумина му приоѓаа со огромен интерес за техниките од оваа вештина. Полека, но сигурно, Довезенски станува познат во Буџинкан како инструктор кој е специјализиран за школите наследени од Такаматсу односно за самите форми (кати) кои ги изведува со огромна прецизност и сигурност.

Следниот меѓународен семинар на кој Довезенски ќе предава е тој во Истанбул – Република Турција, што ќе се одржи во октомври.