Одржано декемвриското полагање во Буџинкан Македонија

Posted on Categories Почетна

Во петокот во скопското доџо се одржа полагање за ученички степени во Буџинкан Македонија, при што добивме еден носител на кафеав појас, како и еден нов Семпаи.

Церемонијата започна со тестирање на најмалите членови на доџото – Нинџа Клинци, при што седум од нив се здобија со девети кју, а со тоа и право да носат обоен појас, како и мон (амблем) на „Пат кон Сонцето“.
Истовремено, Ксенија Довезенска положи за пети кју со што нејзиното име напишано на дрвена табличка ќе биде закачено на Нафуде Каке (таблата на честа) во Хомбу-то на Организацијата.

Кај возрасните, Сања Симонова положи за втори кју и со тоа доби звање Семпаи, додека Филип Трајановски положи за први кју (кафеав појас). Кохаи Саше Гацев положи за пети кју, па и неговото име отсега ќе биде закачено на Нафуда Каке-то во централното доџо во долината под Липац.

На крајот да напоменеме дека атмосферата за време на церемонијата како и секогаш беше крајно свечена, позитивна и семејна, а кандидатите одлично подготвени.