Одржан семинар за Анма - Шиноби Таисо

Posted on Categories Почетна

Во Хомбу Доџо-то на Организацијата „Пат кон Сонцето“, викендов се одржа семинар за Анма – Јапонска Масажа.
На настанот шидоши Игор Довезенски подучуваше методи за масирање на главата, лицето и на вратот, при што учесниците имаа можност во најситни детаљи да се запознат со овие далекуисточни техники кои во минатото служеле за одржување на здравјето и на виталноста на телото.

По завршувањето на семинарот, секој партиципиент беше задолжен да демонстрира до кој степен го совладал материјалот кој беше предаван во саботата и во неделата. Според оценката на учителот Довезенски, членовите на доџото се на добар пат да се стекнат и со вештините кои ќе им овозможат да помагаат на луѓето околу себе.

На следниот Анма семинар, покрај повторувањето на материјалот, инструкторот ќе предава и техники за масирање на грбот.

Одржан семинарот „Нихон но Канкаку“

Posted on Categories Почетна

Два дена по враќањето од Јапонија, шидоши Игор Довезенски одржа семинар во Хомбу Доџо-то на организацијата „Пат кон Сонцето“ со наслов „Нихон но Канкаку“ односно „Чувствата од Јапонија“.

За време на семинарот Довезенски се трудеше да ги долови моментите и техниките кои тој ги вежбаше со своите јапонски учители, за време на тринеделниот престој во Земјата на Изгрејсонцето.

Во текот на двата дена за викендот што измина, инструкторот на Буџинкан Македонија предаваше техники на борба со тело (Таиџутсу), но и со користење на разни оружја како што се: Катана (меч), Ханбо (краток стап), Кунаи (метална алатка која служела за копање), Шуко (метални канџи) и Танто (нож).

Во саботата вечерта, Довезенски одржа и шестчасовно предавање при што преку фотографии и снимки се обиде да го доближи искуството стекнато за време на престојот во Јапонија.

Инструкторот Игор Довезенски на уште едно тринеделно усовршување во Јапонија

Posted on Categories Почетна

Основачот на Организацијата за изучување на традиционални јапонски борбени вештини „Пат кон Сонцето“ и главниот инструктор на Буџинкан Македонија – Игор Довезенски, вчера се врати во Македонија откако три недели помина во усовршување на Буџутсу и Нинџутсу во Земјата на Изгрејсонцето.

За време на престојот во Јапонија, Довезенски секојдневно вежбаше по осум саати, посетувајќи при тоа многу доџо-а и учејќи од најдобрите инструктори за школите кои ги претставува во Македонија.

Првата недела беше посветена за учење и усовршување на школата Даито рју Аикиџуџутсу, при што Довезенски посети неколку доџо-а споредувајќи го при тоа и тестирајќи го своето знаење стекнато на тренинзите со учителот Антонино Черта.

Потоа следуваа тренинзите во градот Нода, каде што се наоѓа Хомбу Доџо-то на организацијата Буџинкан. Тука, единствениот македонски кобудо инструктор, секојдневно посетуваше по неколку тренинг-сесии, учејќи од последниот жив нинџа – соке Масааки Хатсуми, како и од неговите најдобри шихани. Тетсуџи Ишизука, Тоширо Нагато, Јукио Ногучи, Исаму Шираиши, КенИчи Сомеја, се само неколку од имињата од кои Игор Довезенски го зголемуваше своето знаење за време на престојот во Јапонија. Тој исто така, беше поканет и присуствуваше на вториот по ред собир БујуКаи, при што на соке Масааки Хатсуми му подари традиционални македонски ракотворби.

На еден од тренинзите, шиханот Јукио Ногучи на водачот на Буџинкан Македонија му додели 10 дан, со што единственото признато македонско доџо сега има учител со највисок ранг. Истовремено, соке Масааки Хатсуми на Довезенски му даде Буго односно боречко име – Грмогласниот Тигар. При тоа, на Какеџику (висечки свиток) му напиша „Ехото на грмогласниот тигар одекнува низ планините“.

Последната недела од патешествието во Јапонија, Игор Довезенски ја посвети на тренинзите на Теншин Шоден Катори Шинто рју Буџутсу, како и посета на доџо-а во кои се вежбаат Кобудо школи кои инструкторот не ги претставува, меѓутоа има интерес за нивната историја и техника.

Тренинзите за Катори Шинто рју беа предводени од шиханот Кјосо Шигетоши, кој до најситни детали ги објасни движењата во катите во оваа најстара Кобудо школа.
Сепак, најголемото изненадување за Довезенски беше приемот кај Јасусада Иизаса, 20-тиот Соке на Теншин Шоден Катори Шинто рју Буџутсу. За да изненадувањето биде поголемо, приемот беше во Хомбу Доџо-то на оваа школа, при што Довезенски имаше можност да разговара и да поставува прашања на Соке. Ако се знае, дека на прсти се бројат не-јапонците кои пиеле чај и разговарале со г-динот Јасусада Иизаса во неговото Хомбу Доџо, може да се замисли колкава чест му била укажана на инструкторот Довезенски.

На крајот, ја пренесуваме благодарноста на водачот на „Пат кон Сонцето“ до своите ученици како и до своите три деца, кои секогаш му се мотивација да постигне и да достигне повеќе.
Благодарност и до семпаи Кентаро Релник за несебичната помош кон Довезенски за време на неговиот престој во далечната Јапонија.

Одржан семинарот за Чигирики

Posted on Categories Почетна

Во дворот на Хомбу Доџо-то на Организацијата „Пат кон Сонцето“, во неделата се одржа традиционалниот семинар за Чигирики. Ова необично оружје, составено од стап на кој е закачен ланец со тег, во минатото било составен дел од арсеналот на неколку јапонски боречки школи. За жал, денес многу малку практичари се трудат да ја задржат традицијата преку неговата употреба односно преку вежбање со истото.

За време на семинарот се извежбаа вкупно девет техники, откако претходно инструкторот Довезенски ги објасни положбите, блоковите како и нападите со Чигирики.

Без сомнение и следната година повторно ќе организираме семинар на истата тема, бидејќи сме сигурни дека еден комплетен борец, мора одлично да го познава целиот арсенал на оружја кои се користеле од страна на јапонските легендарни воини – Самураите и Нинџите.

Одржан семинарот за Џутте

Posted on Categories Почетна

Со голем интерес беше дочекан семинарот за ракување со јапонска палка од периодот Едо – позната под името Џутте.

Инструкторот Игор Довезенски во неделата ги подучуваше своите ученици на техниките на користење на Џутте од школата Кукишинден рју Хаппобикен, а тие неуморно го впиваа секое знаење од учителот.

Веднаш на почетокот, учесниците имаа можност да се запознат со основните удари со самурајската челична палка, а потоа и да ги вежбаат петте кати од оваа стара ‘Сого Буџутсу’ школа.

На општо задоволство, на крајот се донесе заклучок дека викендов што измина беше еден од најинтересните досега во Хомбу.

Тоами семинар во Хомбу Доџо-то на „Пат кон Сонцето“

Posted on Categories Почетна

Во саботата во дворот на Хомбу Доџо-то беше одржан семинар за ракување со Тоами односно рибарска мрежа – едно од таинствените оружја од арсеналот на легендарните јапонски Шиноби воини.

На настанот, учителот Игор Довезенски ги подучуваше учесниците на техниките на користење на Тоами и начините на фрлање и на борба со мрежа.

Многу е тешко да се опише воодушевеноста на присутните при изведувањето на самите техники од страна на инструкторот, а главното прашање на крајот од настанот беше: „Кога ќе биде следниот семинар?“

Одржан традиционалниот семинар „Силата на Јари IX“

Posted on Categories Почетна

Вчера во дворот на Хомбу Доџо-то на „Пат кон Сонцето“ по девети пат се одржа традиционалниот семинар насловен како „Силата на Јари“.
Помладите членови на Буџинкан Македонија имаа можност да ги учат техниките на борба со копје и истовремено да го почувствуваат духот на минатото, додека напредните ги повторуваа веќе стекнатите знаења.

Иако првично беше предвидено семинарот да се одржи на ливадата лоцирана на ивицата на шумата Млака, поради дождот кој паѓаше речиси во текот на целиот ден, инструкторот Довезенски одлучи учесниците да вежбаат во дворот на Хомбу-то.

По завршувањето на настанот, на интерниот Форум, шидоши хо Марко Опачиќ ги охрабри помладите членови на доџо-то поредовно да учествуваат на семинарите во природа и во централното доџо на Буџинкан Македонија:

– Беше прекрасно да се вежба пред Хомбу Доџо-то. Копјето е неверојатно оружје со кое е навистина тешко да се ракува, иако во рацете на Сенсеи тоа изгледа лесно како да држи стапче од памук. Времето не ни се погоди, постојано врнеше ситен и ладен дожд и постојано газевме по кал, но без разлика на тоа, си поминавме прекрасно. Иако девет години по ред учествувам на овој семинар, секогаш откривам нови детали и секогаш Сенсеи кажува по некој нов куден. Какви се само преубави тие моменти поминати во Хомбу опкружен со прекрасни луѓе, соборци, браќа, сестри…

Следната сабота имаме Тоами Џутсу, а веќе наредниот ден и Џутте. Се гледаме повторно.

Еднодневна обука за гаѓање со Шурикени во Хомбу

Posted on Categories Почетна

Водачот на Буџинкан Македонија, Игор Довезенски, во саботата одржа еднодневна обука за гаѓање со шурикени. На настанот учествуваа шестмина членови на Буџинкан Македонија од различни возрасти и степени на знаење.

За време на обуката, учителот Довезенски предаваше техники на гаѓање од најразлични положби на телото, како при мали, така и при големи растојанија.

Обуката за гаѓање со проектилни оружја (Шурикен Џутсу) вообичајно се изведува еден ден пред семинарот со копје (Јари), при што секогаш се внимава да се поправат сите грешки кои почетниците најчесто ги прават при вежбањето на оваа стара јапонска вештина.

Одржан Не Ваза семинар во Скопје

Posted on Categories Почетна

Во скопското доџо на Буџинкан Македонија, инструкторот Игор Довезенски вчера одржа четиричасовен Не Ваза семинар на кој учествуваа неколкумина членови на доџо-то.

На настанот се изучуваа и вежбаа техники на транзиција односно преминување од една во друга положба кога противникот е во офанзива (Таи Нагаши), потоа контра техники (Каеши Ваза), како и зафати и давења (Кансетсу и Шиме Ваза).

На наше големо задоволство, на семинарот учествуваше и Менка Стојаноска, македонскиот неколкугодишен шампион во БЏЏ, Борење, како и во други дисциплини во кои борбата на земја е приоритет. Како девојка која првите чекори во јапонските боречки вештини ги започнала токму во нашето доџо, Стојаноска секогаш ќе биде добредојдена и ќе ја има нашата подршка во текот на својата кариера.

Ова воедно беше последниот семинар во доџо-то во Скопје, а веќе од следната недела, Хомбу Доџо-то ги отвора вратите за своите членови, како и за останатите граѓани кои сакаат одблиску да се запознат со традиционалните јапонски боречки вештини.

Одржано последното издание на семинарот „Харагеи“

Posted on Categories Почетна

Вчера во Хомбу Доџо-то на Организацијата „Пат кон Сонцето“ беше одржан последниот семинар под наслов „Харагеи“.

Како што шидоши Довезенски претходно најави, од следната година техниките за развивање на сетилата и на будноста на телото ќе се изучуваат во рамките на новиот настан кој ќе се одржува под името „Сеишин Теки Кјојо“ односно духовно усовршување на Воинот.

Иако вчерашниот семинар требаше да се одржи во природа поточно на ридот Еленац, сепак во последен момент одлуката беше сменета. Всушност, пред самиот старт, силниот ветер проследен со снежни врнежи беше толку ладен, што за кратко време ги смрзнуваше прстите и лицето. А за медитација, сепак е потребно барем малку подобри услови, за таа да биде успешна. Поради тоа, настанот беше префлен во Хомбу-то.

Дами и господа, се гледаме следната година на ново место и со нова тема на проучување со која ќе го продолжиме ова несекојдневно духовно истражување.