Харагеи V - Последно Издание

Posted on Categories Почетна

На 25 февруари ќе се одржи последниот семинар на тема „Харагеи“. Инструкторот Игор Довезенски одлучи дека пет години беа доволно за да неговите ученици се запознат со овие техники, а отсега тие ќе продолжат да се изучуваат преку друг семинар кој ќе биде ставен на листата од следната година.

Хара ( 腹 ) е јапонски збор за стомак, додека Геи ( 芸 ) означува уметност. Меѓутоа, во боречките вештини зад овој збор се крие комплетен принцип на внатрешна и надворешна комуникација преку самоспознавање и навремено откривање на промените кои се случуваат наоколу. Учителите за Зен, со векови наназад подучуваат дека дишењето со Хара (стомак) го чисти умот од секакви мисли и овозможува поглед длабоко во себе. Токму тоа согледување на внатрешните и на надворешните промени, се верува дека на воинот ќе му овозможи навреме да ја препознае опасноста и истовремено да реагира. Ваквиот тренинг за култивирање на внатрешната енергија, познатиот зен-монах Такуан Сохо го нарекувал „вежба на неподвижниот ум“.

Замислете ситуација, Вие и Вашиот противник сте одалечени два метра еден од друг со вперени катани во срцата. Тензијата се зголемува и само еден погрешен здив или едно трепкање со окото може да Ве дели од животот и смртта. Да го препознаете нападот, да го почуствувате моментот кога треба да се реагира, е од клучно значење.

Оваа година за последен пат, инструкторот Довезенски ќе ги подучува своите ученици како да ја зголемат будноста, а со тоа и да ја подобрат својата борбена вештина. Тие што досега учествуваа на сите „Харагеи“ семинари, имаат доволно искуство да можат да ја пренесат оваа вештина на помладите членови од доџо-то, а нивното надградување ќе продолжи од следната година, преку проширување на вештината со други техники потребни за усовршувањето на секој Воин.

Ден: 25.02.2018 (недела)

Место: Еленац

Програма:
08.00 часот – поаѓање од Скопје

09.00 часот – пристигнување

10.00 – 16.30 часот – теоретски и практичен дел

17.30 – враќање назад

Семинарот е отворен само за членовите на Пат кон Сонцето, но може да се присуствува на истиот и со препорака од личност што негува пријателски односи со нашето доџо. Прашања и пријавување на и-мејл, на телефон, во доџо или на Форум.