Одржан есенскиот „Тогакуре рју Нинџа Викенд“

Posted on Categories Почетна

Со есенскиот „Тогакуре рју Нинџа Викенд“, Доџото за класични јапонски боречки вештини Буџинкан Македонија ја затвори сезоната на тренинзи во Хомбу за 2022 година. На семинарот учествуваа 14 членови на нашето Доџо, како и еден учесник од Турција, со што семинарот доби меѓународен карактер.

За време на настанот, учителот Игор Довезенски динамично го подигнуваше ритамот, менувајќи ги често техниките, како и оружјата со кои учесниците ги вежбаа разните одбрани и напади. Многубројните комбинации и варијанти, само ја зголемуваа возбудата, а тренингот се повеќе наликуваше на боено поле.

Како и секогаш, слободното време беше предвидено за дружба и друштвени игри, со цел што повеќе да се зближат членовите на најдинамичното европско Доџо.

Важен момент за време на семинарот, беше доделувањето на бронзен медал „Генин“ на семпаи Таки Гаковски, за неговата посветеност и служба во Буџинкан Македонија. Му честитаме и му посакуваме понатамошен напредок на Патот.

Учителот Довезенски како предавач на српскиот БуЈуКаи

Posted on Categories Почетна

На покана на Александар Дујин од нинџутсу клубот Буџинкан Нови Бечеј, чие доџо е полноправен член на Буџинкан Србија, викендов што измина водачот на Буџинкан Македонија, Игор Довезенски, одржа предавање на школата Гјокко рју Кошиџутсу на настанот насловен како БуЈуКаи Србија.

На семинарот учествуваа и предавачи од Хрватска, Австрија, како и неколкумина од земјата домаќин, а заедно со учителот Довезенски од Македонија отпатуваа и седуммина негови ученици кои со своето знаење и енергија предизвикаа огромен интерес кај останатите.

Презадоволни од начинот на предавање и интерпретирање на катите од страна на учителот Довезенски, домаќините веднаш го поканија да подучува и следната година, при што поканата со задоволство беше прифатена.

На крајот, упатуваме благодарност до организаторот кој се погрижи целиот престој да помине во најдобар ред и истовремено го истакна своето гостопримство кон членовите на Буџинкан Македонија.

Одржан семинар за Јуми Ја (Лак и Стрела)

Posted on Categories Почетна

Еден ден по семинарот за Оно (самурајска воена секира), засилени со уште неколкумина учесници, членовите на Буџинкан Македонија уживаа во уште еден семинар, овој пат за Лак и Стрела (Јуми Ја).

За време на настанот, воините на Буџинан Македонија ги тестираа своите вештини во гаѓање, во три мети и со пет различни видови лакови.

Семинарот за Јуми Ја е еден од најстарите во Буџинкан Македонија и редовно се одржува уште од самото основање на Доџото, во 1995 година.

Се гледаме на следниот настан.

Семинар за Оно (Самурајска воена секира) во дворот на Хомбу

Posted on Categories Почетна

Во дворот на Организацијата „Пат кон Сонцето“, во саботата се одржа одличен семинар за Оно.

На настанот учествуваа десет членови на Буџинкан Македонија, од кои некои од нив, за прв пат се сретнаа со ова необично оружје од арсеналот на јапонските средновековни воини.

Вечерта, како и секогаш, помина во одлична атмосфера и дружба меѓу соборците, зачинета со заедничка Окономијаки вечера и друштвени игри.

Летен Нинџа Камп XIV

Posted on Categories Почетна

Најголемиот и највеличенствениот настан што се одржува под покровителство на Организацијата „Пат кон Сонцето“, успешно ја испиша и 14-тата страница во клупската историја.

Во периодот меѓу 4 и 12 август, членовите на Буџинкан Македонија имаа можност да уживаат во деветте незаборавни денови исполнети со тренинзи, а збогатени и со најразлични активности и дружби.

Бидејќи не постојат зборови да се опише возбудата и среќата кои се верни и гарантирани придружници на нашите летни кампови, ни останува само да Ве поканиме следната година да бидете дел од овој наш преубав настан.

Одржан летниот “Детски Нинџа Камп VI“

Posted on Categories Почетна

Шестиот по ред „Детски Нинџа Камп“ се одржа во периодот меѓу 27 јули и 2 август, при што нашите најмлади членови имаа можност да уживаат во незаборавните летни авантури организирани од страна на единственото нинџа школо во државата – Буџинкан Македонија.

Како и секој камп, така и овој беше исполнет со безбројни детски насмевки предизвикани поради огромната радост и многубројните активности за време на настанот.

Два нинџа тренинзи на ден, ноќни акции, часови за уметност и за историја, квизови на знаење, вкусни и здрави оброци, многу забава и дружење, сето тоа е само мал дел од нашата програма наменета за Нинџа Клинците на Буџинкан Македонија.

Се гледаме следната година на истото место и во истиот термин.

Лак и Стрела (Јуми Ја) во дворот на Хомбу

Posted on Categories Почетна

Семинар за ракување со лак и стрела (Јуми Ја), се одржа во неделата во дворот на Хомбу Доџото на Организацијата „Пат кон Сонцето“.
На настанот присуствуваа 20 учесници, кои ги изучуваа техниките на гаѓање стрелајќи во четири мети и користејќи четири различни видови Лакови.

Освен членовите на Буџинкан Македонија од сите возрасти, учество земаа и тројца „цивили“ односно пријатели на нашето Доџо. Сите беа воодушевени од техниките кои јапонските шиноби воини ги користеле при изведување на своите акции и борбени задачи.

Ова беше последниот Нинџутсу семинар за првото полугодие на 2022 година, со што членовите на „Пат кон Сонцето“ ги почнуваат подготовките за најголемиот настан – Летниот Нинџа Камп.

Има уште само неколку слободни места кои набрзо ќе се пополнат, па затоа доколку сте се двоумеле дали да бидете дел од овој легендарен летен камп – време е да донесете правилна одлука.

Јунско полагање за ученички степени

Posted on Categories Почетна

На јунското полагање за ученички (кју) степени, следниве ученици на Буџинкан Македонија се стекнаа со повисоки звања: Дамјан П. (10 кју), Душица С. (10 кју), Сара Г. (8 кју), Матеј С. (6 кју), Ведран Ч. (4 кју), Константин А. (3 кју) и Ксенија Д (3 кју).

На сите кандидати кои успешно положија им честитаме и им посакуваме да продолжат да чекорат по Патот на самоусовршувањето.

Нинпо Иккан!

„Сеишин Теки Кјојо“ во Хомбу

Posted on Categories Почетна
Викендов што измина, во Хомбу Доџото на Организацијата „Пат кон Сонцето“ се одржа семинар наменет само за постарите ученици (Семпаи) на тема Сеишин Теки Кјојо (Духовно усовршување на Нинџата).
За време на настанот, учителот Игор Довезенски на своите верни ученици им ги сподели тајните на префинетото битисување на Шиноби воините низ историјата.

Предавањето беше во форма на Куден (усмена трансмисија) при што беа опфатени следните области:
1. Човечките слабости и како да се надминат
2. Индивидуалните доблести и како да се препознаат
3. Негување на умот и созревање на духот
4. Техники за ментална хигиена
5. Кјоџитсу Тенкан Хо (дуализмот и вечната борба на вистината и лагата)
6. Манипулација, контрола и техники за заштита
7. Воспитувањето како процес на еволутивно напредување
8. Тајната на тантричкиот секс и како се постигнува целосна контрола врз телото и оргазмот. Зголемување на сексуалните потенцијали и преопразба во издржлив љубовник кој успешно ќе ја задоволи партнерката.
Последниот Нинџутсу семинар за првото полугодие на 2022-ра, ќе се одржи на 10-ти јули на тема Јуми Ја (лак и стрела).

Одржан семинарот „Кампо - традиционална хербална медицина“

Posted on Categories Почетна

На падините и ридовите на Липац, во неделата се одржа семинарот насловен како „Кампо – традиционална хербална медицина“. Овој настан беше прв од серијата, колку што се планирани да се одржуваат во следните седум години.

Колку за потсетување, новиот серијал е дел од трилогијата на таканаречените преживувачки семинари кои започнаа со „Преживување во Природа“, па продолжија со „Живот во Дивината“, за сега да финишираат со „Кампо – традиционална хербална медицина“. По седум години за секој односно вкупно 21 година постојана обука за преживување и хармонизирање со природата.

Во неделата учество земаа десетина членови на „Пат кон Сонцето“, а настанот беше отворен за сите, па така имавме и две учеснички однадвор.

До следниот настан…