Одржан четвртиот меѓународен БуЈуКаи

Posted on Categories Почетна

Четвртиот по ред меѓународен БуЈуКаи семинар, според договорениот редослед, овој пат се одржа во Македонија. На настанот учествуваа 42ца нинџутсу практичари од Турција и од земјата домаќин.

Како и секогаш, интересот за БуЈуКаи е навистина преголем, меѓутоа поради подобра организација, бројката на учесници беше ограничена, а истата беше пополнета уште неколку недели пред одржувањето.
Темата на овогодинешниот семинар беше Хенка Ваза односно адаптирање на постоечките техники во варијанти кои се моментално прилагодливи во одреден момент на напад од страна на противникот.

Домаќините на БуЈуКаи IV од Буџинкан Македонија се потрудија целосно да им го организираат времето на гостите од Република Турција, така што беа посетени многу туристички и археолошки локалитети во Републиката, за што подобро да се презентираат убавините на древната Македонија.

На крајот, ги пренесуваме зборовите на еден од учесниците на настанот:

„Буџинкан Македонија испишува историја што сите ќе ја паметат. Имам чувство дека БуЈуКаи претставува еден вид натпревар, меѓутоа не во знаење од областа на боречките вештини, туку во гостопримливоста и во претставувањето на сопствената култура и традиција. Имавме прекрасен викенд. Тренингот беше неверојатен и со моќно темпо, а Доџото наликуваше на бојно поле. Посетивме прекрасни места, а бевме и во магичната Куклица. Имавме и неколку непредвидени незгоди, меѓутоа јас тоа го сфатив како тест од страна на боречките божества со цел за да ја тестираат нашата упорност. Создадовме големо боречко пријателство со Буџинкан Турција и оваа врска долго ќе трае“ – Таки Гаковски