Одржан семинарот „Кенџутсу под ѕвездите на Липац IV“

Posted on Categories Почетна

На падините на легендарната планина Липац, 0306201305305623r23.jpgвикендов се одржа семинарот што секоја година го одржуваме во чест на нашиот учител за Даито рју Аикибудо, шиханот Антонино Черта.

На настанот учествуваа 12 членови на Школото за борбени вештини Пат кон Сонцето, кои во текот на двата дена неуморно ги вежбаа техниките на јапонската традиционална боречка школа Оно ха Итто рју (Такеда ден).

Во саботата, се вежбаше шест, додека во неделата вкупно пет часа. Ако на ова се додадат искачувањата по планината во текот на двата дена, тогаш слободно може да се каже дека успешно ја одржуваме нашата борбена готовност и кондиција.

За разлика од минатите години, кога спиевме под отворено небо, оваа година преспавме во конаците на преубавиот манастир „Свети Ѓорѓија“.
Освен напорниот тренинг и уживањето во прекрасната и недопрена природа на Липац, неизбежно беше и гравчето во котле кое секогаш се приготвува за саботната вечера.

По завршувањето на семинарот, домаќинот на 03062013053116rtert.jpgманастирот ни понуди секоја година да ни ги отвора конаците за преспивање, а таквата понуда со задоволство ја прифативме со цел на настанот да ги привлечеме да учествуваат и нашите помлади членови кои се уште не се навикнати да спијат под отворено небо.

На крајот сите учесници уште веднаш го најавија своето присуство за следната година, што само говори за квалитетниот тренинг и убавината на оваа едноставна боречка школа која плени со својата едноставност и ефикасност.