Секцијата за Даито рју Аикибудо прерасна во доџо

Posted on Categories Почетна

11122012163342ukjh.jpgПри денешниот разговор со шиханот Антонино Черта официјално бевме известени дека нашата секција прераснува во доџо.
Сенсеи Черта, нашиот учител за Даито рју Аикиџуџутсу и Оно ха Итто рју Кенџутсу (Такеда ден), на ваков начин ја награди нашата одлучност и подготвеност да ја вежбаме и негуваме вештината, на
ист начин, како што тој ја вежбал кај соке Токимуне Такеда. 
Ова се случува по тригодишно членување во неговата организација како придружен член односно после тригодишно тестирање на нашата воља и решителност. Даито рју Македонија – Корју Доџо, од денес е рамноправен член со останатите доџо-а во организацијата European Daito Kai.
http://www.daito-ryu.com/association.html

Интересно е дека поради својата скромност, денес малкумина луѓе го познаваат сенсеи Черта, иако станува збор за еден од најголемите мајстори за традиционални јапонски боречки вештини во Европа.
Во 1991 година, како мајстор за Аикидо, тој заминува за Јапонија и директно се упатува во Хомбу
доџо-то во градот Абашири, каде што станува личен ученик на Токимуне
Такеда (36-тиот соке на Даито рју). Сенсеи Черта е првиот нејапонец кој бил
прифатен за личен ученик на Токимуне, но и првиот и единствениот
нејапонец кој се здобил со титулата шихан (мајстор учител). По смртта на
Токимуне Такеда, Антонино Черта продолжува да вежба како личен ученик
на најдобрите мајстори во Абашири: шиханите Като, Сано и Арисава.

По сугестија на соши Като Шигемитсу, сенсеи Черта во 2006 година ја основа организацијата European Daito Kai, со цел да го негува и да го пренесе во Европа учењето на соке Токимуне Такеда. 

Сенсеи Черта целиот свој живот го посветил на јапонските боречки вештини, а автор е на книгата: „Daito-ryu Aikibudo, History and technique“
http://www.budovideos.com/shop/customer/product.php?productid=23778

На крајот му се заблагодаруваме на сенсеи Черта за укажаната чест, а ние и понатаму ќе продолжиме со напорна работа со цел да ја оправдаме неговата доверба.