Одржан семинарот „Силата на Јари VIII“

Posted on Categories Почетна

Како и минатата година, така и оваа, „Баба Марта“ ги изненади Воините на Буџинкан Македонија покажувајќи ја својата непредвидливост и моќ да ги менува временските услови по неколку пати во текот на еден ден.

Семинарот за борба со копје (Соџутсу), кој секоја година привлекува голем дел од членовите на Буџинкан Македонија, во неделата се одржа по осми пат, повторно на истата локација (Слепо Коло) на ридот Орљак. И овој пат, извиците на учесниците сведочеа за желбата да се навлезе што подлабоко во оваа древна јапонска боречка вештина.

Иако утрото ветуваше убави временски услови, кои во првиот дел
од денот навистина се остварија, качувајќи ја живата на термометарот на 25 степени целзиуосви, некаде после 13:00 часот температурата нагло падна симнувајќи се на околу 5 степени. Истовремено, заврна силен дожд што немилосрдно почна да ги накиснува учесниците на настанот. И покрај силниот студ, Воините одлучно ги завршија сите кати од првиот дел од деншото (Омоте), а потоа се упатија во Хомбу Доџо-то каде што имаа можност да гледаат снимки од поранешните тренинзи на кои шидоши Довезенски подучува техники од школата Кото рју Коппоџутсу.

На крајот на денот, инструкторот на Буџинкан Македонија најави дека овој традиционален семинар ќе продолжи и понатаму да се одржува секоја година во март, на истата локација.