Силата на Јари - Почеток

Posted on Categories Почетна

Дојде време за одржување на овогодинешниот традиционален семинар за борба со копје (Со Џутсу).
Како што веќе знаете, за време на овој настан, учениците на Буџинкан Македонија ги изучуваат тајните на борба со копје (јари).

Секоја
година, инструкторот Игор Довезенски предава нови аспекти од вештината, откривајќи нови техники, начини и стратегии при користењето
на ова оружје.

15032013080339yari%20kjh.jpgОваа година, повторно ќе се вратиме на почетоците односно на основата, а тоа е одлична можност за сите кои досега не се запознале со копје-то.

„Школото Шинден Фудо рју Дакентаиџутсу
ги користи следниве оружја: Јари (копје), Оно (воена секира), О Тсучи (голем
чекан), Тачи (меч) и Нагината. Легендата вели дека една вечер демон (Тенгу) му
дошол на сон на основачот на вештината и го научил како да се бори со Јари.
Овие техники и ден-денес се сметат за најголема тајна на школата.„

На семинарот можат да учествуваат сите ученици на
доџо-то Буџинкан Македонија / Пат кон Сонцето.

Потребна опрема за вежбање: бокуто и
јари

Тема: Силата на Јари – Почеток

Ден: 31.03.2013 (недела)

Место: Слепо Коло

Програма:

08.00 часот – поаѓање од Скопје

09.00 часот – пристигнување

10.00 -16.00 часот –
теоретски и практичен дел

17.00 враќање назад