Одржан семинарот за Џиссен Хеихо®

Posted on Categories Почетна

121120120742422.jpgИнструкторот Игор Довезенски викендов го промовираше
системот Џиссен Хеихо (Реални борбени стратегии), при што предизвика голем
интерес кај членовите на Буџинкан Македонија.
Дводневниот тренинг се одржа во Хомбу Доџо-то на
организацијата Пат кон Сонцето, а учество земаа десет ученици.

Наместо извештај за настанот, ќе пренесеме само дел од импресиите на учесниците,
а кои беа објавени на службениот Форум на Пат кон Сонцето.

„Точката што
можеби недостасуваше е токму Џиссен Хеихо. Барем јас така го почуствував тоа, после она што го видов и слушнав.
Од оправдани причини бев единствениот што не вежбав, но верувајте уживав, иако ми се плачеше што седев до каминот.
Камаето беше фајтерско,
агресивно и ’шизички’. Тренинзите напорни, динамични, убави за око, а уште поубави за тело.121120120743024.jpg
Се ’лупаа’ убаво, не се ’даваа’ до последен момент, се жртвуваа и трудеа
максимално. Беа
среќни и задоволни, иако
беа изудирани речиси секаде. Кондицијата им скокна уште
повеќе, бидејќи Џиссен Хеихо е таков – динамичен, брз, агресивен.
Што се однесува до содржината, секој удар или техника, сенсеи детаљно ја образложи. Која
била причината да се ’вметне’, од каде доаѓа и кога се користи. Се има причина. Ништо не е на ’тепка’ или на памет. Тоа многу помогна учениците подобро да го разберат Џиссен Хеихо. Го прашав сенсеи дали планира да го ’вметне’ ова на тренинзите во Скопје? Ми рече: ’НЕ, ова е само за тие што сакаат повеќе,
што сакат да се усовршат и на ова поле. Јас сум инструктор за Корју, така и ќе остане. Ова е само надополнување’.
Ви препорачувам дека
Џиссен Хеихо ќе ве подобри многу како борци. Во секој поглед.“ – Марко О.

„Џиссен Хеихо е забавно до коска! Тие пет минути рандори мислиш дека траат вечност и те трошат физички и психички
како за еден цел тренинг во доџо, ама чуството после тоа е ФАНТАСТИЧНО!
Два дена со една супер дружина, многу ’млатење’ и смеење, далеку од градот и проблемите. Од главата, па до нозете, мислам дека нема дел на
моето тело што не е во болка, но чуството е прекрасно.“ – Мирон Ц.
121120120742563.jpg„Добро
е што прстиве не ме болат, па можам да ’тапкам’ по тастатурата, после семинарот Џиссен Хеихо!
Ова ми е прв семинар во Хомбу Доџо-то и импресии имам премногу. Техникава што ја ’склопил’ сенсеи е многу поразлична од тоа што
се работи на регуларните тренинзи. Иако самите удари ги има во корју, ставот, динамиката и кондицијата што
е потребна, се дефинитивно нешто
ново.
Се запознавме со дел од основите на Џиссен Хеихо и мислам дека ќе биде уште позабавно и понатаму, поточно не се знае колку ќе биде забавно, уште не сме почнале со вистински спаринг :).
Фантастичен тренинг и викенд со фантастични борци.„ – Владо А.

По завршувањето на дводневниот тренинг, на барање на
учениците, беше договорено за Џиссен Хеихо да биде резервиран секој втор викенд
во месецот.