Одржан Есенскиот Нинџа Семинар - Тогакуре рју Викенд

Posted on Categories Почетна

Дванаесет учесници два дена уживаа под зраците на есенското сонце изучувајќи техники од школата Тогакуре рју Нинџутсу во дворот на Хомбу Доџото на „Пат кон Сонцето“.

За време на настанот, присутните имаа можност да вежбаат со Тоами (нинџа мрежа), Оно (голема самурајска секира), Отсучи (голем воен чекан), Кагинава (јаже со куки), Нагината (сечиво закачено на долг стап), Кусари Фундо (ланец со тегови), Кусари Гама (ланец со срп), Кјокетсу Шоге (сор со јаже и обрач), Јари (копје), Боџутсу (борба со долг стап), Чигирики (стап со ланец и тег), како и Таиџутсу (борба со тело), Муто Дори (голорака одбрана од оружје), Кенџутсу (борба со јапонски меч), Кодачи (борба со краток јапонски меч), Кунаи (градинарски бодеж за копање), Тессен (лепеза) и Јавара (приврзок за самоодбрана).

Во саботата вечер, учителот Игор Довезенски одржа и предавање на тема „Што е тоа Нинџутсу?“, кое беше со воодушевување пречекано.

Ова беше последен семинар во Хомбу Доџото на „Пат кон Сонцето“ за оваа година, а новата сезона ќе започне во март, 2022-ра.

Дотогаш, членовите на Буџинкан Македонија продолжуваат со своите тренинзи во Скопје или во природа.