Рекорден број учесници на Летниот Нинџа Камп

Posted on Categories Почетна

15082012164937zaveb76.jpgЧетвртиот по ред Летен Нинџа Камп, собра на едно место рекорден број учесници. Вкупно дваесет и двајца односно двајца ученици повеќе од минатата година, девет дена вежбаа и се дружеа во долината под планината Липац. За прв пат, имавме учесник од Шпанија и со тоа настанот доби меѓународен карактер.

Во време на кампот, се вежбаа техники од школата Тогакуре рју Нинџутсу. Утрото започнуваше со два-три километарско трчање, а по доручекот, се вежбаше гаѓање со бо и со сенбан шурикени.
По ужината, почнуваше тренингот за Готон По, а по одморот следуваа катите од Нинпо Таиџутсу.
Денот завршуваше со специјални ноќни техники од Аруки Ваза или Готон но Џутсу.

Според реакциите и изјавите на постарите ученици, ова година за време на кампот посебно беше ставен силен акцент на психолошкиот пристап кон борбата. Тоа е всушност и главната карактеристика на гореспоменатата нинџутсу школа.
Тренингот за снага и експлозивност (џунан ундо), исто 15082012164906zaveb77.jpgтака беше на високо ниво. Во нашето доџо кондицијата на учениците отсекогаш била многу важна. 
Дружењето, како и секоја година беше неверојатно, а сето тоа придонесе да се развијат уште посилни врски меѓу нашите членови.

Последниот ден, како што налага традицијата на кампот, шидоши Игор Довезенски ја објави темата за следниот камп. На него ќе се вежбаат техники односно кати од Кукишинден рју Дакентаиџутсу и Кукишинден Бикен но Хо.