Одржан семинарот „Кенџутсу под ѕвездите на Липац“

Posted on Categories Почетна

11062012033807Ken_lipac876.jpgТоплотниот бран што ја зафати нашата земја и температурите над 34 целзиусови во сенка, не ги поколеба воините на Пат кон Сонцето да дадат се од себе за време на дводневниот семинар за Оно ха Итто рју Кенџутсу (Такеда ден).

На овој семинар, што секоја година го одржуваме во чест на сенсеи Черта, учество земаа 13 членови на нашето доџо. Во текот на двата дена, се вежбаше по шест часа, а останатото време беше искористено за дружење и разговор поврзан со традиционалните боречки вештини.

Во саботата, покрај повторувањето на материјалот, повеќе време беше посветено на техниката „до учи“, додека во неделата се концентриравме на техниката 11062012033818Ken_lipac887.jpg„јокомен учи“. За саботната вечера, како и секоја година, беше подготвено гравче со суви ребра во котле, на традиционален македонски начин. Се спиеше во вреќи под ѕвездите на Липац поточно на врвот на ридот Еленац. Будењето на изгрејсонце беше неверојатно, а златната рефлексија од сонцето, на реката во долината и даваше магична привлечност.

Со одржувањето на овој семинар, инструкторот Довезенски и неговите ученици напишаа уште една страница од историјата на доџо-то.
До крајот на летото преостанува уште еден семинар во природа.