Издаден првиот манга (јапонски стрип) на македонски јазик

Posted on Categories Почетна

Во просториите на CEED Macedonia во Скопје, во средата беше промовиран првиот манга (јапонски стрип) на македонски јазик во издание на Организацијата за изучување класични јапонски самурајски и нинџа вештини – Пат кон Сонцето.

На настанот беа присутни околу стотина членови и пријатели на Буџинкан Македонија, кои дојдоа да му одадат признание и почест на авторот на стрипот, семпаи Таки Гаковски.

За само два дена, речиси половина од тиражот веќе е распродаден, а многумина искажаа желба Гаковски да продолжи со својата работа со цел да ја возобнови стрип-културата во Република Македонија.

За две недели, закажана е промоција во Битола, а понатаму ќе следува посета на уште неколку македонски градови, со цел граѓаните на Републиката да се запознаат со стрипот.