Силата на Јари - тактика и стратегија

Posted on Categories Почетна

06102011054035jariseminar.jpgПо минатогодишниот многу успешен семинар „Силата на јари-то“, оваа година одлучивме да одржиме уште еден сличен. Разликата ќе биде во тоа што овој пат нема да се изучуваат кати, туку ќе се работат само техники на одбрана од меч, одбрана од копје, како и формациско борење.
За таа цел, ќе се вежба на специјално подготвени кукли за да може да се почуствува духот на минатото, но и да се добие пореална представа за тоа како изгледала борбата со копје.

„Школото Шинден Фудо рју Дакентаиџутсу
ги користи следниве оружја: Јари (копје), Оно (воена секира), О Тсучи (голем
чекан), Тачи (меч) и Нагината. Легендата вели дека една вечер демонот (Тенгу) му
дошол на сон на основачот на вештината и го научил како да се бори со Јари.
Овие техники и ден-денес се сметат за најголема тајна на школата.„

На 16 октомври, инструкторот Игор
Довезенски ќе го одржи 10-тиот семинар во природа за оваа година.
Семинарите во природа се заштитен знак на доџо-то Буџинкан Македонија и се одржуваат уште од самото основање на организацијата Пат кон Сонцето.
Ние веруваме дека тренингот во урбан и затворен простор никогаш не може да ни ги доближи условите на борбата што се одвивала на бојните полиња, па затоа редовно одиме во природа и се обидуваме да го осетиме духот на минатото.

На семинарот можат да учествуваат сите ученици на
доџо-то Буџинкан Македонија / Пат кон Сонцето.

Потребна опрема за вежбање: бокен и
јари

Тема: Силата на Јари-то

Ден: 16.10.2011 (недела)

Место: Слепо Коло

Програма:

08.00 часот – поаѓање од Скопје

09.00 часот – пристигнување

10.00 -16.00 часот –
теоретски и практичен дел

17.00 враќање назад