Харагеи IV - семинар во природа

Posted on Categories Почетна
Последниот викенд во февруари веќе четврта година по ред ќе биде осигуран за семинарот насловен како „Харагеи“.
Истовремено, Воините на Организацијата „Пат кон Сонцето“, го користат овој настан за да ја дочекаат пролетта како што доликува – во природа.Хара ( 腹 ) е јапонски збор за стомак, додека Геи ( 芸 ) означува уметност. Меѓутоа, во боречките вештини зад овој збор се крие комплетен принцип на внатрешна и надворешна комуникација преку самоспознавање и навремено откривање на промените кои се случуваат наоколу. Учителите за Зен, со векови наназад подучуваат дека дишењето со Хара (стомак) го чисти умот од секакви мисли и овозможува поглед длабоко во себе. Токму тоа согледување на внатрешните и на надворешните промени, се верува дека на воинот ќе му овозможи навреме да ја препознае опасноста и истовремено да реагира. Ваквиот тренинг за култивирање на внатрешната енергија, познатиот зен-монах Такуан Сохо го нарекувал „вежба на неподвижниот ум“.
 
Замислете ситуација, Вие и Вашиот противник сте одалечени два метра еден од друг со вперени катани во срцата. Тензијата се зголемува и само еден погрешен здив или едно трепкање со окото може да Ве дели од животот и смртта. Да го препознаете нападот, да го почуствувате моментот кога треба да се реагира, е од клучно значење.
 
Оваа година по четврти, инструкторот Игор Довезенски ќе ги подучува своите ученици како да ја зголемат будноста, а со тоа и да ја подобрат својата борбена вештина.
 
Ден: 26.02.2017 (недела)
 
Место: Еленац
 
Програма:
 
08.00 часот – поаѓање од Скопје
 
09.00 часот – пристигнување
 
09.00 – 16.00 часот – теоретски и практичен дел
 
17.00 – враќање назад
 
Семинарот е отворен  само за членовите на Пат кон Сонцето, но може да се присуствува на истиот и со препорака од личност што негува пријателски односи со нашето доџо. Прашања и пријавување на и-мејл, на телефон, во доџо или на Форум.